Δήμος Παλαιού Φαλήρου: Τιμήθηκε η μνήμη των Κυπρίων ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα Καραολή και Δημητρίου

image_pdfimage_print

Παρουσία του Βουλευτή Νότιου Τομέα Β3 Διονύση Χατζηδάκη, του Μορφωτικού Λειτουργού της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα  Τάκη  Βοϊλα, και Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, πραγματοποιήθηκε σήμερα, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου,  σεμνή τελετή εις μνήμη  των Κυπρίων αγωνιστών Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, στην στήλη που έχει ανεγερθεί τιμητικά για τον πατριωτικό αγώνα τους, επί της ομωνύμου οδού της πόλης.

Η επιμνημόσυνη δέηση για την 66η επέτειο μνήμης των πρωτομαρτύρων του Κυπριακού αγώνα, Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, που με τη γενναιότητα και την θυσία τους, κατατάχθηκαν στο Πάνθεον των ηρώων του Έθνους μας, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου και αποτελεί την ελάχιστη τιμή και οφειλή προς την σημερινή ημέρα μνήμης, του απαγχονισμού των Κυπρίων Αγωνιστών, στις 10 Μαΐου 1956.

 

“Με στόχο, η θυσία τους για ακόμα μία φορά να εμπνεύσει,  αναπτύσσοντας περαιτέρω την ιστορική σκέψη και συνείδηση, είναι υποχρέωση μας και αυτό κάνουμε, ως Δήμος Παλαιού Φαλήρου, να προβάλλουμε, με τις τιμές που αρμόζουν στη μνήμη τους, το λαμπρό παράδειγμα και την θυσία τους, αλλά και το μέγεθος της προσφοράς τους στην ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού.Οι ήρωες, οι μάρτυρες και οι αγωνιστές του Κυπριακού Ελληνισμού μας καλούν να σταθούμε ορθοί, να ενώσουμε δυνάμεις και να αντλήσουμε θάρρος και υπομονή από τη θυσία τους, μέχρι να ανατείλει ο ήλιος της λευτεριάς και της δικαιοσύνης σε όλη την πολύπαθη Κύπρο μας. Ας είναι λοιπόν αιωνία η μνήμη των ηρωομαρτύρων της θρυλικής ΕΟΚΑ και ας αποτελέσει η προσφορά τους για μια ακόμα φορά την απαρχή, για μεγαλύτερη ανάκληση της μνήμης στην μακραίωνη και ένδοξη ελληνική ιστορία” υπογράμμισε κατά τη σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος.

Μετά το πέρας της δέησης από τους π. Αθανάσιο (Ι.Ν. Αγίου Αλεξάνδρου) και π. Χριστόφορο (Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου – Παναγίτσας), ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τους επισήμους και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους επίσημους και τους εκπροσώπους των Δημοτικών Παρατάξεων. Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

Η Δημοτική Αρχή Παλαιού Φαλήρου ευχαριστεί το Αστυνομικό Τμήμα Παλαιού Φαλήρου και το Τμήμα Τροχαίας Καλλιθέας για τα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας κυκλοφορίας, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας                                                        Παλαιό Φάληρο, 10/5/2023