Δημοτικές Βιβλιοθήκες

image_pdfimage_print

Ενημερωτικά

 

Αγαπητοί φίλοι του βιβλίου,

Από το έτος 2000 η Δημοτική Βιβλιοθήκη Παλαιού Φαλήρου μεταφέρθηκε στην οδό Τρίτωνος 118, από το ακατάλληλο για χρήση κτίριο της Λ. Ποσειδώνος. Ανασυγκροτήθηκε πλήρως και με διαρκή εξελικτική πορεία βρισκόμαστε στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Π. Φαλήρου του ΣΗΜΕΡΑ.

Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Παλαιού Φαλήρου έχουν καταξιωθεί ως σημαντικός χώρος φύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Είναι χώροι ενημέρωσης, μόρφωσης και ψυχαγωγίας, και δίνουν την ευκαιρία σε παιδιά-νέους και ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, που τις επισκέπτονται καθημερινά, να καλλιεργούν την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για το βιβλίο και τη γνώση, παρέχοντας έντυπη και ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Η σωστή αξιολόγηση και αξιοποίηση της πληροφορίας, είναι ένας σοβαρός παράγοντας στην επαγγελματική εξέλιξη των πολιτών και στην οικονομική ανάπτυξη της ίδιας της Κοινωνίας.

Η πρόκληση σε ότι αφορά τη χρήση και διαχείριση της πληροφορίας είναι αφενός ο τεράστιος όγκος των πληροφοριών που αυξάνεται καθημερινά και αφετέρου το γεγονός πως οι πληροφορίες οι οποίες παύουν να ισχύουν ή χάνουν την επικαιρότητα τους, αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας είναι να δώσουμε σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ίσες δυνατότητες για πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία και επομένως την ευκαιρία να γνωρίσουν την διαδικασία της “δια βίου μάθησης”.

Μέσα σ’ ένα πλαίσιο υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων και εργασιών που καθόρισε ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κύριος Διονύσης Χατζηδάκης, λειτουργούν δύο εξαιρετικές Δημοτικές Βιβλιοθήκες στο Παλαιό Φάληρο, όπου οι τίτλοι βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ενηλίκων για το έτος 2013 ξεπερνούν τους 60.000.

Στη νεοσύστατη Παιδική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Αίαντος 28 & Σπάρτης), τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2012, τα βιβλία είναι περισσότερα από 3.000.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε πολλούς συνδημότες μας, που έκαναν σπουδαίες δωρεές βιβλίων.

Με αυτή την ενέργεια επιτελείται ένα διπλό έργο: Τα πολλαπλά αντίτυπα που προκύπτουν, προωθούνται για την ενδυνάμωση βιβλιοθηκών σε ιδρύματα (φυλακές Κορυδαλλού/Αυλώνα), για την ενίσχυση σχολικών βιβλιοθηκών του Παλαιού Φαλήρου αλλά και σε χωριά παραμεθόριων περιοχών.

Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Π. Φαλήρου είναι πηγές γνώσης και πολιτισμού και κάθε χρόνο προγραμματίζουμε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Χρήσιμες Πληροφορίες - Παροχές στον δημότη

 

Η προϋπόθεση για να εγγραφεί κάποιος μέλος στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Παλαιού Φαλήρου
είναι η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, προκειμένου να καταχωρηθούν τα στοιχεία του
και να εκδοθεί η κάρτα μέλους.

 • Αποκλειστικά με την επίδειξη της κάρτας μέλους η οποία είναι αυστηρά προσωπική, πραγματοποιείται ο
  δανεισμός βιβλίων από τα μέλη. Στη κάρτα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, ο κωδικός και η ημερομηνία
  επιστροφής των βιβλίων. Το κάθε μέλος μπορεί να δανειστεί έως τρία (3) βιβλία για ένα (1) μήνα.
  Σε περίπτωση καθυστέρησης το μέλος οφείλει να ζητήσει ανανέωση μέχρι δεκαπέντε (15) ημέρες.
  Το αίτημα γίνεται αποδεκτό εφόσον τα συγκεκριμένα βιβλία δεν έχουν ζητηθεί από άλλο μέλος.
 •  Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Παλαιού Φαλήρου λειτουργούν καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή
  από τις 09.00 έως τις 16.30.
 •  Τα λεξικά και οι εγκυκλοπαίδειες όπως και τα βιβλία γενικών πληροφοριών, οι σπάνιες εκδόσεις,
  τα περιοδικά, cd Rom, αρχεία, πολύτιμα έργα και χειρόγραφα δεν δανείζονται. Χρησιμοποιούνται εντός
  των Βιβλιοθηκών και μετά τη χρήση τους, τοποθετούνται μόνον από τον βιβλιοθηκονόμο στη θέση τους.
 • Υπάρχει η δυνατότητα για δωρεάν φωτοτυπίες (επιτρέπονται έως δέκα), εφόσον δεν προκαλείται φθορά
  στη βιβλιοδεσία του εντύπου. Σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφα και αρχεία δεν φωτοτυπούνται.
 • Η χρήση των Η/Υ (ανηλίκων & ενηλίκων) και η πρόσβαση στο internet είναι δωρεάν.
  Η επίβλεψη από υπαλλήλους της βιβλιοθήκης ως προς τη χρήση sites των μελών, είναι υποχρεωτική.
  Το κάθε μέλος έχει δικαίωμα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή διάρκειας 40 λεπτών.
 • Η είσοδος στο αναγνωστήριο με σκοπό τη μελέτη είναι ελεύθερη.
 • Στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Π.Φαλήρου έχουν δικαίωμα εγγραφής όλοι οι Δημότες Π.Φαλήρου

 

Ο ρόλος των βιβλιοθηκών

H βιβλιοθήκη σήμερα δεν είναι το προνόμιο λίγων ανθρώπων όπως τότε που στεγάζονταν σε ναούς και παλάτια και τα βιβλία ήταν δεμένα στα ράφια για να μη μπορεί να τα απομακρύνει κανείς. Δεν είναι αποθήκες βιβλίων. Είναι ένα ζωντανός οργανισμός που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και προορισμό, τροφοδοτώντας όλο τον πληθυσμό της χώρας με πνευματική τροφή. Είναι η τοπική πύλη που οδηγεί στη γνώση, παρέχει τις βασικές προϋποθέσεις για την δια βίου εκπαίδευση, την ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων και την πολιτιστική εξέλιξη του ατόμου και κοινωνικών ομάδων. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί σα μορφωτικό, πνευματικό, εκπολιτιστικό και ψυχαγωγικό κέντρο. Με το να θέτει το πλούσιο υλικό της και τις υπηρεσίες της δωρεάν στη διάθεση του κάθε πολίτη, τον βοηθά να συμμετέχει ισότιμα στο δικαίωμα της μόρφωσης, της πληροφόρησης, και της αισθητικής καλλιέργειας. Στο δήμο Π.Φαλήρου υπάρχουν δύο δημοτικές βιβλιοθήκες, μία για τα παιδιά και η δεύτερη για τους ενήλικες. Η παιδική δημοτική βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 2012, στεγάζεται σε μία μονοκατοικία με όμορφο κήπο. Φιλοτεχνημένη εξωτερικά από τον ζωγράφο Δημήτρη Καρακατσάνη. Διαθέτει πολλούς τίτλους βιβλίων, ταξιθετημένους σε κατηγορίες. Η κεντρική βιβλιοθήκη (ενηλίκων) στεγάζεται από το 1999 σε μία τριώροφη μονοκατοικία έχοντας πλούσια συλλογή βιβλίων . Οι πόρτες των βιβλιοθηκών είναι ανοιχτές για μικρούς και μεγάλους και αξίζει μία επίσκεψη σε αυτές.

 

Τα βιβλία στη ζωή μας

Το βιβλίο είναι η αστείρευτη πηγή γνώσης, το εργαλείο της δουλειάς, η πυξίδα της κριτικής σκέψης. Το διάβασμα ακονίζει τη σκέψη. Με άλλα λόγια,η σκέψη ενεργοποιείται, η φαντασία διεγείρεται. Είναι επιτακτική ανάγκη να αγαπήσουμε όλοι το βιβλίο, μικροί και μεγάλοι. Η οικογένεια και το σχολείο οφείλει να ενδιαφερθεί για την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Κικέρωνα, «αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται». Ας τον πιστέψουμε! Η χαρά της ανάγνωσης ενός βιβλίου δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Μόνο με την πραγματική εμπειρία μπορούμε να βιώσουμε πραγματική συγκίνηση αλλά και να αποκομίσουμε τα οφέλη της ανάγνωσης.Ένα βιβλίο, μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αλλά είναι και ένα πολύ σοβαρό βοήθημα για τη διατήρηση της καλής του υγείας.«Σπίτι χωρίς βιβλία, δωμάτιο χωρίς παράθυρο», λέει ο λαός μας και δεν έχει άδικο, διότι τα βιβλία είναι το παράθυρό μας στη γνώση, στην μάθηση στο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Τα βιβλία είναι ο δρόμος προς τον έξω κόσμο και με αυτά μπορούμε να ταξιδέψουμε στο παρελθόν και στο μέλλον

 

Επικοινωνία

 

Στοιχεία Βιβλιοθήκης
Διεύθυνση :
Tρίτωνος 118, Τ.κ. 175 62, Παλαιό Φάληρο
Τηλέφωνο : 210-9812390, 210-9883588, 210-9883653 ( FAX )
Ε- ΜΑΙL  : vivliothiki.dpf@palaiofaliro.gr

Παιδική Δημοτική Βιβλιοθήκη:
Διεύθυνση: Αίαντος 28 & Σπάρτης, Τ.κ. 175 62, Παλαιό Φάληρο
Τηλέφωνο/Fax : 210-9811030,
Ε- ΜΑΙL : vivliothiki.dpf@palaiofaliro.gr

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη (Τρίτωνος 118) λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9.00 έως τις 16.30.

Η Παιδική Δημοτική Βιβλιοθήκη ( Αίαντος 28 & Σπάρτης) λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9.00 έως τις 17.00.

Κάθε Σάββατο 10.00 – 14.00 , θα λειτουργεί στα πλαίσια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και διαδραστικών παιχνιδιών.