Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Παλαιού Φαλήρου για την Αγία Σοφία

image_pdfimage_print

Η απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος, συνιστά προσβολή ενός περίλαμπρου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενός οικουμενικού συμβόλου της Χριστιανικής πίστης και της Ορθοδοξίας.

Η ιστορία της πόλης του Παλαιού Φαλήρου είναι βαθιά συνδεδεμένη με αυτήν της Πόλης των πόλεων, ιδιαίτερα μετά το 1974, όταν  αρκετοί ομογενείς μας  από την Κωνσταντινούπολη εγκαταστάθηκαν εδώ και από τότε αποτελούν μια ιδιαίτερα ζωντανή κοινότητα. Η πόλη μας δεν θα μπορούσε παρά να διατρανώσει την αντίθεσή της στην απόφαση αυτή, που επιχειρεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του μνημείου και να το ταυτίσει με ανιστόρητες αναθεωρητικές γεωπολιτικές προσεγγίσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη, προκλητική αυτή απόφαση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Καλεί την τουρκική κυβέρνηση να περιφρουρήσει στο ακέραιο την Αγία Σοφία και να τηρήσει απαρέγκλιτα τις νομικές υποχρεώσεις έναντι του μνημείου, που έχει αναλάβει
υπογράφοντας τη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO.

Καλεί τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα ευρύτερα, να αντιδράσουν αποφασιστικά εξαντλώντας κάθε νομικό και διπλωματικό μέσο και να επιβάλλουν τις ανάλογες κυρώσεις στην Τουρκία, με τελικό στόχο την ακύρωση της προκλητικής αυτής απόφασης, που αποτελεί προσβολή για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και αλλοιώνει την οικουμενικότητα και τον πανανθρώπινο χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.