Παρουσίαση εκπαιδευτικών δράσεων Δήμου Παλαιού Φαλήρου, για την ενίσχυση της  ψυχικής και σωματικής υγείας της Τρίτης Ηλικίας μέσω της τέχνης του χορού

image_pdfimage_print

O Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Ιωάννης Φωστηρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αρωγής και Υγείας, Ιωάννης Αρκουμάνης και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου, σας προσκαλούν στην παρουσίαση των εκπαιδευτικών δράσεων για την ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής υγείας της τρίτης ηλικίας, μέσω της τέχνης του χορού.

Η εκδήλωση θα παρουσιάσει στο κοινό την πρωτότυπη για τα Ελληνικά δεδομένα δράση του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και του Κέντρου Κοινότητας για την τρίτη ηλικία που στοχεύει και το έχει ήδη πετύχει σε μεγάλο βαθμό, οι συμμετέχοντες, να διατηρούν την ευεξία τους, να αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σωματικών και ψυχικών ασθενειών, να κοινωνικοποιούνται, να βελτιώνεται η διάθεσή τους και να νιώθουν μέλη μιας ομάδας.

Παράλληλα, η άσκηση των μυών και των οστών βελτιώνουν την ευλυγισία και την ισορροπία των συμμετεχόντων  στο πρόγραμμα, μειώνοντας τους τραυματισμούς από τραβήγματα και πτώσεις, ενώ με την εκμάθηση καινούριων βημάτων ενισχύεται η εγκεφαλική δραστηριότητα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ή αλτσχάιμερ.

Σημαντικότερα όμως, από τα σωματικά οφέλη που προσφέρει το πρόγραμμα, είναι τα κοινωνικά, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. Η συχνή επαφή και η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους ενισχύει την αίσθηση αυτοεκτίμησης των μαθητών, οι οποίοι νοιώθουν αποδεκτά μέλη της κοινωνίας, και όχι στο περιθώριό της.

Οι μαθητές με τη συμμετοχή τους στο μάθημα διασκεδάζουν και έχουν μία διέξοδο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και πολλές ευκαιρίες απόδρασης από τη μοναξιά.

 

Αναλυτικά το Πρόγραμμα της εκδήλωσης

26 ΑΠΡΙΛΙΟY 2023      

Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο Μιλτιάδης Έβερτ

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ  ΑΘΗΝΑΙΩΝ

( Είσοδος από Πειραιώς  100)

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

7.30 μ. μ

Παρουσίαση του εργαστηρίου κινητικού αυτοσχεδιασμού 65+ (2022-2023),για την ενίσχυση της μνήμης και των πρώτων σταδίων  απώλειας αυτής , και της ερευνητικής  διπλωματικής εργασίας της κοινωνιολόγου, χορογράφου και δασκάλας των εργαστηρίων,  Αλεξάνδρας Δανιήλ, με τίτλο «Η συμβολή του σύγχρονου χορού, της μεθόδου  Feldenkrais και άλλων μορφών κίνησης, στην αυτό εξέλιξη και ευημερία της Τρίτης ηλικίας. Το παράδειγμα των εργαστηρίων κίνησης και κινητικού αυτοσχεδιασμού 65+ του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Ανοιχτό Πανεπιστήμιο,2022»

8.00 μ. μ

ομάδα κίνησης 65+  εργαστηρίων κινητικού αυτοσχεδιασμού Δήμου Παλαιού Φαλήρου:

“MNHMH” διάρκεια 20 λεπτά.

Χορογραφία: Αλεξάνδρα Δανιήλ

Ερμηνεύουν: Αντωνάτου Χαρά, Bλάχου Ιωάννα, Γλύκα Βασιλική, Καζαριάν Λυδία,  Καράγιωργα Χριστίνα, , ΚορνελάκηΑννα, Μενετιάν Ρίτα, Μυρίλλα Ελπίδα, Παδουβά Γεωργία, Παναγιωτοπούλου Μάρθα, ΧατζηλίαΛούσυ.

Μουσική :ΦλέρυΝταντωνάκη, Κοινοί θνητοί, ΤhraxPunks.

Η Παράσταση είναι αποτέλεσμα κινητικών αυτοσχεδιασμών  μέσα από τις οποίες ανασύραμε την μνήμη που διαθέτει κάθε  σώμα σχετικά  με τα βασικά  αρχέγονα στάδια της ζωής,  τη γέννα, τον έρωτα, το γάμο, το πένθος, το θάνατο.

9.00 μ. μ

ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΚΗΡΑ ΙΘΑΣΥΜΙΓΗ

ΒEAST INSIDE ME

Το σώμα ως κινούμενο γλυπτό.  ( 35 λεπτά)

Χορογραφία: Aλέξάνδρα  Δανιήλ

Ερμηνεία: Βαλιάνα Σημιτάκου

Πρωτότυπη μουσική για την παράσταση: Nίκος Καρύδης , Νεκτάριος Μαρίνος/ ‘’Μετάβαση’’

Το έργο «BEAST INSIDE ME, το σώμα ως κινούμενο γλυπτό», αναφέρεται στην διαχρονική εσωτερική   πάλη του ανθρώπου να αυτό προσδιοριστεί, και αναπτύσσεται ως ένας   κινητικός διαλογισμός, όπου ο χορευτής καλείται να ξεπεράσει τα σωματικά και ψυχικά  του όρια , φτάνοντας στην έκσταση μέσα από την απόλυτη συγκέντρωση και την επαναληπτική κίνηση.

Το έργο, αντιμετωπίζει  το  σώμα ως κινούμενο  γλυπτό.

Κατά την διάρκεια της ερευνητικής αυτής δουλειάς, επικεντρωθήκαμε πάνω στο πώς συγκεκριμένες συνδέσεις μυϊκών ομάδων και μοτίβων μπορούν να επηρεάσουν μέσα από την εναλλαγή του ρυθμού επανάληψής τους, την ψυχική και σωματική κατάσταση του ερμηνευτή, στην πορεία του προς την έκσταση. Η διαχείριση της ενέργειας του σώματος στην διαδικασία της μεταμόρφωσης του χορευτή είναι άμεσα συνυφασμένη με την εμβάθυνσή του στην συνειδητότητα της κίνησης και της αναπνοής του.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας                                        Παλαιό Φάληρο, 19/4/2023