Με μεγάλη επιτυχία στο Ίδρυμα Ευγενίδου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση  «Σεπτεμβριανά 1955 – Απελάσεις 1964: «Η επόμενη μέρα»

image_pdfimage_print

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου σε συνεργασία με τον Δήμο Αλίμου, την εθελοντική ομάδα «ΡΩΜΗΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ» καιτον Σύλλογο Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής συνδιοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο ίδρυμα Ευγενίδου την εκδήλωση:

«Σεπτεμβριανά 1955 – Απελάσεις 1964: «Η επόμενη μέρα»

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Βουλευτής Α΄ Αθηνών και πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος και ο πρέσβης ε.τ  Αλέξης Αλεξανδρής, τον συντονισμό της είχε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κων/πολη κ. Γιάννης Μανδαλίδης ενώ κατά την διάρκεια της ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και έγινε η βράβευση των νικητών του εικαστικού διαγωνισμού με θέμα «Σεπτεμβριανά ΄55 & Απελάσεις ΄64» που διοργανώθηκε από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και την ομάδα «Ρωμηών Πράξεις».

Τα έργα όλων των συμμετεχόντων στον εικαστικό διαγωνισμό εκτέθηκαν στο φουαγιέ του πρώτου ορόφου του Ιδρύματος Ευγενίδου ενώ στην έκθεση αυτή, με τον τίτλο «Η επόμενη μέρα», έλαβαν μέρος τιμής ένεκεν καταξιωμένοι ζωγράφοι και εικαστικοί, όπως οι Στ. Βατανίδης, Θ. Δαυλός, Χρ. Παλάντζας, Ν.Γ. Παπουτσίδης, Κ. Γεωργίου και ο Α.Finch.

Παράλληλα, λειτούργησε έκθεση με πρωτοσέλιδα ελληνικών, τουρκικών και κυπριακών εφημερίδων που κυκλοφόρησαν τις μέρες που ακολούθησαν τα δραματικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955 και προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από  το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ και τα αρχεία των «Ρωμηών Πράξεις».

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε δεξίωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών Χρήστος Θεοδωρόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλίμου Στέφανος Διαμαντής, η Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Ρένα Βασιλάκη ενώ τον συντονισμό και την οργάνωση εκ μέρους του Δήμου Παλαιού Φαλήρου είχε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικών Δομών Μιχάλης Μιχαηλίδης και η Πρόεδρος της Δημοτικών Βιβλιοθηκών Δήμου Παλαιού Φαλήρου Μαίρη Τρύφων .

Για το σημαντικό έργο των «Ρωμηών Πράξεις» στην εθνική αφύπνιση και την προβολή σημαντικών ιστορικών γεγονότων για τον Ελληνισμό της Πόλης, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη την εθελοντική ομάδα «ΡΩΜΗΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ» και την Ελισάβετ Χαριτωνίδου-Κόβη, συντονίστρια της ομάδας, για τις ξεχωριστές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ενώ χαρακτήρισε καθήκον του Δήμου Παλαιού Φαλήρου να βοηθά ανάλογες δράσεις ιστορικής αφύπνισης και ευαισθητοποίησης». Επίσης τόνισε ότι «η διαδρομή τους Ελληνισμού της Πόλης αποτελεί έμπνευση για εμάς και τις επόμενες γενιές, και μας υπενθυμίζει τη σημασία της συνέχισης της παράδοσης και της προστασίας της Κωνσταντινουπολίτικης μας κληρονομιάς».

Η έκθεση από τις 22 έως τις 29 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου (Αρτέμιδος 51 & Τερψιχόρης) και θα πλαισιωθεί με ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

(Πολυχώρος Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου)

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00,

Ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Σ. Αρβανιτόπουλου με τίτλο «Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, θεματοφύλακας και στυλοβάτης του Ελληνισμού.

Ξενάγηση στην έκθεση «Σεπτεμβριανά 1955 Κωνσταντινούπολη: «Μετά την επόμενη μέρα» από τον Ιστορικό Τέχνης κ. Σωκράτη Λούπα.

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.30

Ο Σύλλογος Εθελοντών Θριασίου Πεδίου θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση της Μαρίας Καρέλου «ΠΕΡΑ… ΣΤΟ ΠΕΡΑΝ»

 

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00

Παρουσίαση 15 αυθεντικών νυφικών παραδοσιακών φορεσιών από τη μοναδική σε μέγεθος και ιστορική αξία, συλλογή του εθνικού Θεάτρου Ελληνικών Χορών “Δόρα Στράτου” συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

 

22-29 Σεπτεμβρίου,

Εικαστική έκθεση, Πολυχώρος Δημαρχείου

Στο φουαγιέ του Πολυχώρου εκτίθενται  πρωτοσέλιδα εφημερίδων που κυκλοφόρησαν τις επίμαχες μέρες των Σεπτεμβριανών.

Για περισσότερες πληροφορίες:

  • Εκ μέρους της εθελοντικής ομάδας «ΡΩΜΗΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ: Ελισάβετ Χαριτωνίδου-Κόβη (6944298197)
  • Μαίρη Τρύφων – Δημοτική Σύμβουλος Π. Φαλήρου (6981161305)

 

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας                                                            Παλαιό Φάληρο, 21/9/2023