Με επισημότητα και “σύμμαχο” τον καλό καιρό, εορτάσθηκε, η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, στo Παλαιό Φάληρο

image_pdfimage_print

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Παλαιού Φαλήρου για την Εθνική Παλιγγενεσία, ξεκίνησαν το πρωί της 25ης Μαρτίου, με πανηγυρική κωδωνοκρουσία σε όλες τις εκκλησίες της πόλης  και ακολούθησαν η Θεία λειτουργία και η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου.

Μετά την ολοκλήρωση της Δοξολογίας, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων στη μνήμη των Ηρώων της Επανάστασης του ‘21.

Στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, τους επισήμους και τους εκπροσώπους κομμάτων, συλλόγων και πολιτιστικών σωματείων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ένδοξων νεκρών και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση μαθητών των  σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και αθλητών και μελών συλλόγων και  σωματείων της πόλης, οι οποίοι εκπροσώπησαν επάξια το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και της νεολαίας, προσδίδοντας λαμπρότητα στην Επέτειο και πλημμυρίζοντας με περηφάνια τους θεατές.

Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν στην παρέλαση με την συμμετοχή τους, άγημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων – Συνδέσμου Αθηναίων Καταδρομέων και τα οχήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης (Στρατιωτικά Οχήματα).

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης – Αγίου Δημητρίου – Παλαιού Φαλήρου «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Φλοίσβου).

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με τη παρουσία τους ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, οι Βουλευτές Νότιου Τομέα Β3 Διονύσης Χατζηδάκης, Άννα Καραμανλή, Βασίλης Σπανάκης και Δημήτρης Βαγενάς &  ο Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Ηλίας Γρηγορίου.

Ο Δήμαρχος  Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος αναφερόμενος στην Εθνική Επέτειο τόνισε:

«Τιμούμε σήμερα την 25η Μαρτίου 1821, που ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αποτέλεσε ορόσημο για την αναγέννηση του Ελληνικού Γένους. Ο Ελληνισμός, ο φωτοδότης ολόκληρης της ανθρωπότητας, έμελλε να ζήσει σκλαβωμένος για περίπου τετρακόσια χρόνια κάτω από τον οθωμανικό ζυγό. Όμως ψυχή του Έλληνα δεν υποδουλώθηκε ποτέ. Το πνεύμα του δεν λύγισε. Αντίθετα μεγαλούργησε, μεταλαμπαδεύοντας την γνώση και την λαχτάρα για λευτεριά από γενιά σε γενιά, αναδαυλίζοντας τη σπίθα που θα άναβε το φυτίλι της Επανάστασης, τη σπίθα που θα μετέτρεπε απλούς καθημερινούς ανθρώπους σε ήρωες.

Η Επανάσταση του 1821 κινδύνεψε από την ιδιοτέλεια των λίγων αλλά η Ελευθερία κερδήθηκε από τη συλλογική προσπάθεια των πολλών, που συνοψίζεται στο ‘’Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ»’’ του Μακρυγιάννη. Ας λάβουμε αυτό το πολύτιμο ιστορικό μάθημα σύμπνοιας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας για την πατρίδα, είτε σε καιρό πολέμου είτε σε καιρό ειρήνης, είναι ένας αγώνας κοινός και συλλογικός. Όλοι μαζί, ενωμένοι, πρέπει να αγωνιστούμε για τον εκσυγχρονισμό του τόπου μας, για τη νίκη της γενιάς μας απέναντι στο αναχρονιστικό κράτος, που έχει δομηθεί επί δεκαετίες πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες, σε συστημικές αδράνειες και σε μικροπολιτικά τεχνάσματα. Είναι ένας αγώνας που μπορούμε να τον κερδίσουμε μόνο όλοι μαζί, μακριά από κάθε μορφή διχασμού. Το οφείλουμε στην ιστορία μας και σε όλους εκείνους που δεν λογάριασαν ούτε και τη ζωή τους για τη δημιουργία μιας Ελλάδας περήφανης και ισχυρής, αλλά κυρίως το οφείλουμε στις επόμενες γενιές Ελλήνων.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821.

Ζήτω το Έθνος».

Συντονιστής της Παρέλασης της 25ης Μαρτίου ήταν ο  Αντιδήμαρχος Παιδείας & Κοινωνικών Δομών Μιχάλης Μιχαηλίδης

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας                                                        Παλαιό Φάληρο, 27/3/2023