Ανακατανομή και αναδιάταξη των κάδων απορριμμάτων

image_pdfimage_print

Η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, εναρμονιζόμενη στις νέες απαιτήσεις των δημοτών, προχωρά σταδιακά τον σχεδιασμό της, πραγματοποιώντας ανακατανομή και αναδιάταξη των κάδων απορριμμάτων, με στόχο την μείωση των σύμμεικτων αποβλήτων (πράσινος ή γκρι κάδος), και την άντληση περισσότερων ανακυκλώσιμων (μπλε και καφέ κάδος), με πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για όλους.

Επόμενο βήμα στον σχεδιασμό της αποτελεί η μείωση του αριθμού των πράσινων ή γκρι κάδων για τα σύμμεικτα απορρίμματα, τα οποία δεν ανακυκλώνονται και καταλήγουν στην χωματερή (Χ.Υ.Τ.Α), από στοχευμένα σημεία του Δήμου, και η αντίστοιχη αναλογικά αύξηση του αριθμού των μπλε και καφέ κάδων ανακύκλωσης.

Η ανακατανομή των κάδων απορριμμάτων πραγματοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται οι δημότες σε αποστάσεις μικρότερες των 100 μέτρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες απαραίτητες ενέργειες προκειμένου, με τη συμμετοχή όλων,  να κάνουμε το Παλαιό Φάληρο την καθαρή και όμορφη πόλη που θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας.

Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί μια από τις βασικές και σημαντικότερες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρθρο 75, ν.3463/2006).

Επιπλέον, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4819/2021 «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για την διαχείριση των αποβλήτων», και του ν.4685/2020 «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου μέσω του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ), επιδιώκει :

  • Την προώθηση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης (στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων), σύμφωνα με τις αρχές ιεράρχησης των αποβλήτων.
  • Την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση και ενεργό συμμετοχή των δημοτών.
  • Την ελάττωση της σπατάλης φυσικών πόρων και την αξιοποίηση των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν.
  • Την μείωση της υγειονομικής ταφής των αστικών αποβλήτων.
  • Την μείωση του κόστους διαχείρισης των αστικών αποβλήτων.
  • Την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδιασμού για το σύνολο των ρευμάτων αποβλήτων
  • Την μετάβαση σε μια κυκλική και αειφόρο οικονομία.

Οι δημότες της πόλης μας υποστηρίζουν ενεργά τις παραπάνω αναφερόμενες επιδιώξεις, κατατάσσοντας το Παλαιό Φάληρο μεταξύ των πρώτων Δήμων σε επιδόσεις ανακύκλωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής που αριθμεί 66 δήμους συνολικά.

Μάλιστα στην ανακύκλωση βιοαποβλήτων (καφέ κάδος) ο Δήμος μας πρωταγωνιστεί, ευρισκόμενος μεταξύ 1ης και 3ης θέσης στην «άτυπη» γενική κατάταξη, τόσο σε ποσοστά % χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων επί του συνόλου των αστικών αποβλήτων, όσο και σε συλλεγόμενες ποσότητες (kg) ανά κάτοικο. Οι τάσεις ωστόσο είναι αυξητικές αφού ολοένα και περισσότεροι δημότες διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους στην πηγή (κατοικίες, καταστήματα, επιχειρήσεις, σχολεία κ.α.).

Την επίβλεψη και τον συντονισμό της δράσης έχει η Αντιδήμαρχος Πόλης Μαρία Μιχαλοπούλου.

 

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας                                                                Παλαιό Φάληρο, 18/7/2023