20 Χρόνια Λαμπαδηδρομίας, η επετειακή “Φλόγα της Αγάπης” με την υποστήριξη και την συμμετοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου

image_pdfimage_print

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου υποστηρίζοντας με συνέπεια και ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια την Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α),  κορυφαία αλληλέγγυα πράξη ανιδιοτελούς προσφοράς, συμμετέχει ουσιαστικά και φέτος στις εκδηλώσεις της 20ης «Φλόγας της Αγάπης» -Σύμβολο της Λαμπαδηδρομίας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τ.Α. «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ.). Στην εφετινή Λαμπαδηδρομία έχει δοθεί επετειακός χαρακτήρας, καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια από την υλοποίηση της ιδέας και την πραγματοποίηση της πρώτης Λαμπαδηδρομίας, τον Αύγουστο του 2002 .

 

Με μια λιτή αλλά και συγκινητική τελετή, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, το Παλαιό Φάληρο φιλοξένησε την Παρασκευή (22/7) την «Φλόγα της Αγάπης» και έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, αναδεικνύοντας την εθελοντική προσφορά της αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων.


 

 

 

 

Η Τελετή Αφής της «Φλόγας της Αγάπης» έγινε από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής, στη Νέα Σμύρνη και μεταφέρθηκε εν συνεχεία στο Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου, όπου παραλήφθηκε από τον Δήμαρχο της πόλης μας, Γιάννη Φωστηρόπουλο, παρόντων Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων Συλλόγων και Φορέων της πόλης και εθελοντών.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την επομένη (Σάββατο 23/7), η «Φλόγα της Αγάπης» άρχισε το εφετινό ταξίδι της, μεταφερόμενη από το Τροκαντερό και τα χέρια εθελοντών, στον πρώτο μεγάλο σταθμό της, το Ξυλόκαστρο Κορινθίας, προς τιμή του τοπικού Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, τα μέλη του οποίου ήταν οι εμπνευστές της ιδέας το 2002. Η Φλόγα έφτασε στην πελοποννησιακή πόλη από το Παλαιό Φάληρο, με σκάφος του Λιμενικού από την θάλασσα, συνοδεία της ομάδας Αιγαίου, όπου την παρέλαβε η πρώτη λαμπαδηδρόμος Ιωάννα Παλιοσπύρου. Η γυναίκα που συγκίνησε το πανελλήνιο δίνοντας έναν συγκλονιστικό, επίπονο αγώνα για τη ζωή, αναδειχθείσα σε σύμβολο κατά της βίας, σε σύμβολο επιβίωσης.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο οποίος μετέβη στο Ξυλόκαστρο προκειμένου να παραστεί στην υποδοχή της «Φλόγας της Αγάπης», στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε την Π.Ο.Σ.Ε.Α. για την προσφορά της, καθώς όπως τόνισε μεταξύ άλλων: «Όταν κατέρρεαν πολλά τριγύρω μας εξαιτίας της πανδημίας, τότε που ζούσαμε την πρωτοφανή εμπειρία εγκλεισμού στις εστίες μας, υπό την απειλή ενός αόρατου κινδύνου για τις ζωές μας, με τη διάθεση και το κουράγιο για εθελοντική αιμοδοσία να εκλείπουν, η Π.Ο.Σ.Ε.Α., μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, όρθωσαν και πάλι το λάβαρο της ανιδιοτελούς προσφοράς και κατάφεραν να ενισχύσουν το αίσθημα της ελπίδας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα στο Παλαιό Φάληρο, από 80 φιάλες που μαζεύαμε, να φτάσουμε χάρη στην σχετική κινητοποίηση, να συγκεντρώσουμε 540 φιάλες». Για να προσθέσει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο θεσμό των εκδηλώσεων της Λαμπαδηδρομίας και με έμφαση στο εφετινό επετειακό γεγονός και στα μηνύματα κοινωνικής αλληλεγγύης:

«Η Φλόγα μεταφέρεται από χέρι σε χέρι και από πόλη σε πόλη και μαζί της μεταφέρονται τα μηνύματα της αλληλεγγύης, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της αγάπης. Και σήμερα από εδώ, από το Ξυλόκαστρο, αρχίζει κάτι μοναδικό που μπορεί να φτάσει στα πέρατα του κόσμου. Και σε αυτή την γιορτή της Λαμπαδηδρομίας συμμετέχουμε όλοι, απλοί πολίτες, αθλητές, παραολυμπιονίκες, που με κάθε μεταφορικό μέσο και τρόπο, με πλωτά, με ποδήλατα, με μοτοσυκλέτες, πεζή, επικοινωνούμε δυναμικά το μήνυμα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και παράλληλα αναδεικνύουμε την επιτακτική ανάγκη για αθρόα προσφορά αίματος, προκειμένου να καλυφθούν οι σημαντικές ελλείψεις που προέκυψαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας».

Η Λαμπαδηδρομία αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση προβολής και προώθησης της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Κάθε χρόνο,  περνώντας από τα χέρια εκατοντάδων εθελοντών, διασχίζει σχεδόν όλη τη χώρα, μεταφέροντας και διαδίδοντας το μήνυμα. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος, οι κατά τόπους εκδηλώσεις γίνονται υπό την αυστηρή τήρηση των οδηγιών και των κανόνων ασφαλείας που επιβάλλονται για τη πρόληψη και την προστασία ενάντια στον ιό Sars Covid-19.

Η Τελετή Λήξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στην Κέρκυρα.

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας                                                                                                                      ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ, 25/7/2022