Το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης «ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Οι Έλληνες και η θάλασσα» στο “σπίτι του”, στο Π. Φάληρο – Παίρνει σάρκα και οστά με σχέδιο νόμου

image_pdfimage_print

Το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στην περιοχή του Φλοίσβου, με την επωνυμία: «ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Οι Έλληνες και η θάλασσα», ένα εμβληματικό έργο για την πόλη μας, απόλυτα εναρμονισμένο με την ανάδειξη του Παλαιού Φάληρου σε Διεθνές Κέντρο Ναυτιλίας, παίρνει σάρκα και οστά με τη μορφή σχεδίου νόμου.

Με αυτό τον τρόπο υλοποιείται μία πάγια επιδίωξη του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, με επικεφαλής τον τέως Δήμαρχο και νυν Βουλευτή, Διονύση Χατζηδάκη, η οποία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον στρατηγικό σχεδιασμό και της νυν Δημοτικής Αρχής, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο, που δεν έπαψε ποτέ να οραματίζεται αυτή τη στιγμή: Το καλωσόρισμα του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης στο «σπίτι του», στην πόλη του Παλαιού Φαλήρου.

Ο κ. Φωστηρόπουλος εκπροσωπώντας τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην ακρόαση φορέων και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του Σχεδίου Νόμου: Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης – Κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ της εταιρείας ”Κύκλωψ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία” και του Ελληνικού Δημοσίου, είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί της σημασίας και της αξίας του έργου.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου: «Σε αυτή την αίθουσα και σε λίγες ημέρες σε εκείνη της Ολομέλειας, γράφεται ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας. Με την ολοκλήρωση του Πάρκου και την τοποθέτηση της Τριήρους ‘ΟΛΥΜΠΙΑΣ’, του Υποβρυχίου ‘ΠΡΩΤΕΥΣ’ και του εμπορικού ‘HELLAS LIBERTY’, δημιουργείται ένα σύμπλεγμα υψηλής ιστορικής σημασίας».

Και σημειώνει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Υφυπουργό κ. Νίκο Χαρδαλιά για την αγαστή μας συνεργασία, αλλά κυρίως για τις ταχείες και συντονισμένες ενέργειές τους, που οδήγησαν το έργο στην τελική του ευθεία και επί αυτών εστιάζω σε μεγάλο βαθμό τη θετική εξέλιξη του εγχειρήματος».

Το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης «ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Οι Έλληνες και η θάλασσα» θα κατασκευαστεί με την αποκλειστική δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΚΥΚΛΩΨ» – σε έναν χώρο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη του Παλαιού Φαλήρου αφού εκεί φιλοξενείται το Θωρηκτό ‘ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ’ – και θα παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης θα φιλοξενήσουν την ιστορία του Πολεμικού και Εμπορικού μας Ναυτικού, προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την πορεία της ελληνικής ναυτοσύνης και την συμβολή της στην εξέλιξη του ελληνισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου αισθάνεται υπερήφανος, καθώς με κάθε ευκαιρία επεδίωκε την αξιοποίηση του, στο χώρο που επί σειρά ετών συντηρούσε από ιδίους πόρους.

«Νιώθουμε ιδιαιτέρως μάλιστα υπερήφανοι καθώς στο Δήμο Π. Φαλήρου δίνουμε ξεχωριστή σημασία στην ιστορική εκπαίδευση, όχι μόνο των μαθητών μας αλλά και των δημοτών και κατοίκων της πόλης, κάθε ηλικίας» επισημαίνει ο Δήμαρχος Γιάννης Φωστηρόπουλος και προσθέτει:

«Με τη δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης, προβάλλεται η ναυτική μας κληρονομιά, μεταλαμπαδεύεται στη νέα γενιά η αγάπη για τη θάλασσα, η οποία αποτελεί για τους Έλληνες αστείρευτη πηγή ζωής. Με την ψήφιση του παρόντος σχεδίου νόμου στεγάζονται στο Π. Φάληρο τα ιστορικά κειμήλια που αναφέρονται στους ναυτικούς αγώνες των Ελλήνων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας».

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας                                                                           Παλαιό Φάληρο, 9/2/2023