Στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου πραγματοποιήθηκε το πρωτοπόρο πρόγραμμα καθαρισμού βυθού και ακτής WE SEA MORE

image_pdfimage_print

Μια πρωτοπόρα, καινοτόμα και κυρίως στοχευμένη δράση καθαρισμού του βυθού και της παραλίας του Παλαιού Φαλήρου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος WE SEA MORE με εντυπωσιακά πράγματι αποτελέσματα όσον αφορά την ανίχνευση, την καταγραφή, τη συλλογή και την ανακύκλωση των απορριμμάτων από το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Με την χρήση νέων τεχνολογιών, ιπτάμενων drones και τηλεκατευθυνόμενων σκαφών με ειδικές κάμερες και αισθητήρες, τα οποία διέτρεξαν όλο το μήκος της παραλίας, εντοπίστηκαν εστίες απορριμμάτων στο βυθό και στην ακτή, απεικονίσθηκαν και χαρτογραφήθηκαν ψηφιακά και ακολούθως σε συνεργασία με εθελοντές και έμπειρους δύτες πραγματοποιήθηκε η συλλογή τους. Ακολούθησε η συγκέντρωση  τους σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο συλλογής, ο διαχωρισμός τους σύμφωνα με την ποιοτική τους σύσταση, η αποκομιδή τους και η αξιοποίηση τους  από εξειδικευμένες εταιρείες ανακύκλωσης βάσει της αρχής της κυκλικής οικονομίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθ΄ όλη διάρκεια των εργασιών στην παραλία, εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ήταν παρόντες για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ατυχήματος ενώ το έργο της συγκέντρωσης και της απομάκρυνσης των απορριμμάτων υποστήριζε αφενός πλωτό μέσο στην θάλασσα και αφετέρου μηχάνημα JCB στην παραλία.

Τα αποτελέσματα της δράσης,  όπως παρουσιάσθηκαν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ήταν η περισυλλογή 11 τόνων απορριμμάτων συνολικά από τον βυθό και την ακτή ενώ εντυπωσιακή κρίνεται η συγκέντρωση 104 ελαστικών αυτοκινήτων και φορτηγών τα οποία ανασύρθηκαν από το βυθό με τη χρήση ειδικών μπαλονιών ανέλκυσης.

Συνολικά συλλέχθηκαν 11.018kg απορριμμάτων εκ των οποίων:

  • Ελαστικά 10.155 kg,
  • Σύμμεικτα-400kg,
  • Scrap 231kg,
  • Πλαστικό-132kg,
  • Γυαλί 23kg,
  • Αλουμίνιο 16kg,
  • Χαρτί 18kg,
  • Ξύλο 25 kg,
  • Μπαταρίες-Αναπτήρες 9kg
  • Επικίνδυνα απορρίμματα 9kg

Η πρωτοποριακή δράση πραγματοποιήθηκε από την εξειδικευμένη εταιρεία σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων POLYECO Α.Ε. με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με τη στήριξη της εταιρείας ΝΕSTLE  Ελλάς,  ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά των εθελοντών που αγκάλιασαν το εγχείρημα από την πρώτη στιγμή αλλά και των δυτών που συμμετείχαν.

Η δράση πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020,  στην παραλία μεταξύ ΕΔΕΜ και Μπάτη ενώ ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου συντόνισε και υποστήριξε την προσπάθεια ενεργοποιώντας τους μαθητές και τους εθελοντές του Δήμου και  συνδράμοντας με τα οχήματα και τον εξοπλισμό της υπηρεσίας καθαριότητας καθιστώντας την όλη προσπάθεια μια ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση σε εστίες απορριμμάτων που επί χρόνια και συστηματικά επιβάρυναν το θαλάσσιο οικοσύστημα και την παραλία της Πόλης. Τα σχολεία που συμμετείχαν στην δράση ήταν : το 1ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου καθώς και τα: 3ο Δημοτικό, 6ο Δημοτικό και 10Ο Δημοτικό Παλαιού Φαλήρου ενώ οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού ήταν από το Παράρτημα Νέας Σμύρνης.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος με αφορμή την παρουσίαση της δράσης και των αποτελεσμάτων της  αλλά και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος  ευχαρίστησε  τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΝESTLE Ελλάς , Νίκο Εμμανουηλίδη και τον Πρόεδρο της  POLYECO  Α.Ε. , Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο  για την συνεργασία τους και το πρωτοπόρο πρόγραμμα τους και τόνισε ότι «η προστασία και η ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου και του αιγιαλού αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Δημοτική Αρχή κάτι που είναι εμφανές από τις συχνές δράσεις που αναλαμβάνονται και υλοποιούνται στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου τόσο από συλλόγους και οργανώσεις όσο και από επιχειρήσεις και ιδιώτες στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικής τους ευθύνης. Με την ευχή το πρωτοποριακό καινοτόμο πρόγραμμα WE SEA MORE σύντομα να επαναληφθεί καθώς η εμπειρία που αποκτήθηκε είναι πολύτιμη και θα πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τις ακτές, καλώ όλους τους Δημότες και τους επισκέπτες της Πόλης μας να αναδείξουμε τη φυσική τους ομορφιά και να τονίσουμε τη σημασία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων».