Ιστορική ημέρα για το Παλαιό Φάληρο – Υλοποιείται το έργο ανακαίνισης του εμβληματικού κτιρίου Φλοίσβου

image_pdfimage_print

Στην τελική ευθεία υλοποίησης μπαίνει η ανακαίνιση του εμβληματικού τοπόσημου της πόλης μας αλλά και όλης της Αττικής Ριβιέρας, του κτιρίου του Φλοίσβου και της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου, με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του έργου, από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλο.

Η ανακαίνιση του ιστορικού, διώροφου, – του αποκαλούμενου και «στρογγυλού» από τους Φαληριώτες – κτιρίου του Φλοίσβου, που είχε ανεγερθεί στα τέλη του 19ου αιώνα, είναι  προϋπολογισμού 2.950.667,67€ και χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα λιτή κατασκευή, σύγχρονης αισθητικής, η οποία τονίζει τον κυκλικό χαρακτήρα του οικοδομήματος. Παράλληλα έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ και εμποδιζόμενων ατόμων (και με προσθήκη ανελκυστήρα). Στο ισόγειο του κτιρίου, η κυρίως αίθουσα, που καλύπτει το σύνολο των χώρων των υπαρχόντων κτισμάτων, θα διαμορφωθεί ως Αίθουσα Εκδηλώσεων και Ομιλιών. Ο όροφος θα διατηρήσει τη χρήση του Πολιτιστικού Κέντρου, όπου θα φιλοξενούνται Εκθέσεις Εικαστικών του Δήμου Π. Φαλήρου.

Η επισημοποίηση της πορείας ανακαίνισης του έργου αποτελεί ταυτόχρονα και ηθικό επιστέγασμα για τις τεράστιες, πολυετείς προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, και, προσωπικά από τους δύο Δημάρχους: τόσο από τον προηγούμενο Διονύση Χατζηδάκη όσο και από τον νυν Γιάννη Φωστηρόπουλο.

Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του εμβληματικού έργου της «Ανακαίνισης του Πολιτιστικού Κέντρου του Φλοίσβου και της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου με προσθήκη ανελκυστήρα» έγινε την Τετάρτη (17/5/23), στον Πολυχώρο του Δημαρχείου, από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλο, παρουσία του Βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Διονύση Χατζηδάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Χρήστου Θεοδωρόπουλου, Περιφερειακών Συμβούλων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, διοικητικών και επιτελικών στελεχών της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Παλαιού Φαλήρου καθώς και εκπροσώπων φορέων της πόλης.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος υποδεχόμενος τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, μίλησε για «μεγάλη ημέρα για το Παλαιό Φάληρο» καθώς «μέσα από την πολυδιάστατη και δημιουργική συνεργασία ανάμεσα στυς ανθρώπους της Περιφέρειας και του Δήμου και με την συνδρομή όλων των λοιπών εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ξεπεράσθηκαν τα όποια προβλήματα και το εμβληματικό έργο δρομολογείται», προσθέτοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, καθώς και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρεια Αττικής και του Δήμου Παλαιού Φαλήρου για την άψογη και γόνιμη μεταξύ μας συνεργασία, που μας επέτρεψε να ωριμάσουμε το έργο και να εξασφαλίσουμε όλες τις απαραίτητες αλλά και δύσκολες αδειοδοτήσεις που απαιτούνταν”.

Ο κ. Φωστηρόπουλος αναφέρθηκε και στα λοιπά έργα και τις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιασθεί και υλοποιούνται στο Παλαιό Φάληρο από την Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα :

«Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις – Κατασκευή αγωγών και φρεατίων ομβρίων σε διάφορα σημεία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου», Προϋπολογισμού: 800.000€ 

«Νέα Πισίνα και ενεργειακή αναβάθμιση σε χώρο παρακείμενο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Παλαιού Φαλήρου», Προϋπολογισμού: 1.850.000€

«Κατασκευή Υπόγειου χώρου στάθμευσης οχημάτων καθαριότητας και υπέργειου χώρου γραφείων καθαριότητας και χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς στο Ο.Τ.381», Προϋπολογισμού: 4.880.000€

«Μελέτη στατικής επάρκειας λιμενοβραχίονα Πάρκου Φλοίσβου Δήμου Παλαιού Φαλήρου», Προϋπολογισμού 60.000€.

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης με αφορμή την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και την επίσκεψή του στο δήμο Παλαιού Φαλήρου επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Η συνεργασία μας με το Δήμαρχο Γ. Φωστηρόπουλο και τα στελέχη του  δήμου είναι υποδειγματική και συμβάλει στην υλοποίηση  σημαντικών έργων και αναπλάσεων. Με σταθερά βήματα και με τη συνεργασία Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης θα πετύχουμε σύντομα το στόχο μας, για να γίνει το παραλιακό μέτωπο το ομορφότερο της Ευρώπης. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι έχει πιστωθεί σε λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής (μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής) το ποσό των 104.365.469,57 €, τα οποία είχαν δοθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, για την υλοποίηση της Α’ Φάσης του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για την υλοποίηση νέων έργων που έχουν ήδη ενταχθεί στο σχεδιασμό και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας. Η ανακαίνιση του Πολιτιστικού Κέντρου του Φλοίσβου και της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου, αποτελεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα των εμβληματικών έργων που συμβάλλουμε να υλοποιηθούν στην περιοχή».

Ιδιαίτερη αναφορά στη συζήτηση του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου Γιάννη Φωστηρόπουλου έγινε και για το σχεδιαζόμενο πεζόδρομο/ποδηλατοδρόμο στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά προκειμένου να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η σχεδιαζόμενη παρέμβαση, στο τμήμα που περνά από τα όρια του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Το πρόγραμμα του κ. Πατούλη στο Παλαιό Φάληρο περιλάμβανε επίσης :

Επίσκεψη στα έργα διευθέτησης – οριοθέτησης Ρέματος Πικροδάφνης

Επίσκεψη στο κτίριο Φλοίσβου

Επίσκεψη στο Κ.Ε.Π. Υγείας Π. Φαλήρου

Η περιοδεία του Γιώργου Πατούλη στο Παλαιό Φάληρο ολοκληρώθηκε με συνάντηση και διαβούλευση του, με εκπροσώπους τοπικών φορέων και κατοίκων, με σκοπό την καταγραφή προβληματισμών και προτάσεων, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ενταχθούν στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Αττικής.

 

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας                                                 Παλαιό Φάληρο, 18/5/2023