Δήμος Π. Φαλήρου: Προσβασιμότητα, περιβάλλον και ΑμεΑ – Τα έργα, οι παρεμβάσεις και οι μελέτες της Δημοτικής Αρχής

image_pdfimage_print

Στο σύνολο των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και εκτελούνται από τον προϋπολογισμό του Δήμου – είτε από ιδίους πόρους είτε χρησιμοποιώντας τα όποια διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία – αναφέρθηκε ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Φωστηρόπουλος, ως κεντρικός προσκεκλημένος-ομιλητής στο Eco Panel με θέμα “Προσβασιμότητα και Περιβάλλον», το οποίο φιλοξενήθηκε στην κεντρική σκηνή της πρόσφατης περιβαλλοντικής έκθεσης Attica Green Expo, στο Tae Kwon Do του Π. Φαλήρου.

Στο panel συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, Θανάσης Βίγλας και ο Ιδρυτής της ομάδας «ΘΕΑΜΑ Συμπεριληπτικό Θέατρο – Theama Inclusive Theatre», Βασίλης Οικονόμου.  Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος Χρήστος Σούτος.

Ο κ. Φωστηρόπουλος γνωστοποίησε επιγραμματικά τα έργα που έχουν γίνει κατά την διάρκεια της τρέχουσας θητείας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Π. Φαλήρου για την διευκόλυνση της κινητικότητας και την καλύτερη εξυπηρέτηση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ και των πολιτών στην καθημερινότητά τους:

 • Ανακατασκευή φθαρμένων & επικίνδυνων πεζοδρομίων με κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ και επισκευή λιθόστρωτων οδών
 • Κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ σε υφιστάμενα πεζοδρόμια
 • Διαγραμμίσεις οδοστρωμάτων σε διάφορες οδούς
 • Αποξήλωση μεταλλικών κυκλικών υποστηλωμάτων και αντικατάστασή τους, με προστατευτικά εμπόδια κίνησης πεζών
 • Επεμβάσεις σε τμήματα κοινοχρήστων χώρων του Δήμου
 • Eπισκευαστικές εργασίες για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας ραμπών ΑΜΕΑ και τη λειτουργία χώρων υγιεινής ΑΜΕΑ σε σχολικά κτίρια του Δήμου
 • Τοποθέτηση Sea Τrack στην παραλία για εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ.
 • Χωροθέτηση Θ.Σ. ΑΜΕΑ σε πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, Κοιμητήριο, Δημαρχείο
 • Προμήθεια αναβατορίου ΑΜΕΑ για την πρόσβαση στην εκκλησία του Δημοτικού Νεκροταφείου
 • Προμήθεια ειδών οδοσήμανσης
 • Προμήθεια Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, για τη συλλογή, αποθήκευση, διαχείριση, ανάλυση και απόδοση πληροφορίας, σχετικής με φαινόμενα που εξελίσσονται στο χώρο
 • Ένταξη σε χρηματοδότηση με τίτλο «Ενίσχυση της Μικροκινητικότητας στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου», το οποίο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων. Το σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού.

Στο eco panel ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου έκανε, εξάλλου, ειδική μνεία και στις μελέτες που έχουν εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, για:

 1. Την αξιολόγηση προσβασιμότητας και δημιουργία προφίλ προσβασιμότητας (για ΑμεΑ)
 2. Πεζοδρομήσεις & διαμορφώσεις οδών ήπιας κυκλοφορίας σε επιλεγμένα σημεία της πόλη
 3. Μελέτη ΣΒΑΚ Δήμου Π. Φαλήρου
 4. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κόμβους, πλατείες κ.λπ. κοινόχρηστους χώρους, οι οποίες εκπονούνται από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου
 5. Τοποθέτηση κατάλληλων σημάνσεων σε διάφορα σημεία της πόλης κατόπιν κυκλοφοριακών μελετών
 6. Ένταξη σε χρηματοδότηση στα πλαίσια της πρόσκλησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, Ν.Π.Δ.Δ., με τίτλο: «ΣΧΕΔΙΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ (Σ.Α.Π) με τίτλο γενικής υπηρεσίας: «Εκπόνηση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.
 7. Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου έχει επίσης προχωρήσει σε έγγραφη εισήγηση στην Περιφέρεια Αττικής, επί του σχεδίου χάραξης του νέου Ποδηλατοδρόμου /Πεζοδρόμου στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας, το οποίο βρίσκεται σε επίπεδο προμελέτης. Διατυπώθηκε η ανάγκη διαπλάτυνσης του υφιστάμενου πεζοδρόμου προς την παραλία χωρίς να παραβιάζονται οι γραμμές αιγιαλού, με ήπιες αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις, συμβατές με την όλη ανάπλαση.

«Θέλουμε να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία, καλύτερη. Να κάνουμε τη ζωή τους αξιοπρεπέστερη. Να κάνουμε τη διαβίωση τους ευκολότερη, παρέχοντάς τους ισότιμες ευκαιρίες» επισήμανε ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, προσθέτοντας ότι ο Δήμος επιδιώκει και επιμένει «στην προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας, στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους στην πόλη τους, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην προσβασιμότητα εν γένει αλλά και στις ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους».

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας                                                                                                 Παλαιό Φάληρο 1/6/2023