Δήμος Π. Φαλήρου-Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές: Έναρξη των έργων ανάπλασης/ανακατασκευής της Λ. Αμφιθέας

image_pdfimage_print

Με σεβασμό στους πολίτες, επαλήθευση, συνέπεια και τήρηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της Δημοτικής Αρχής της πόλης, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου ανακοινώνει την άμεση (από αύριο, Τετάρτη 18/10/2023) έναρξη των έργων υλοποίησης ανάπλασης-ανακατασκευής των παρακείμενων πεζοδρομίων, σε ευρύτατα τμήματα της Λεωφόρου Αμφιθέας και, συγκεκριμένα, σε έκταση από την οδό Ιάσωνος έως την οδό Μετσόβου.

Η εκτέλεση των έργων, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, αφορά στο πρόγραμμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές με χρήση υλικών φιλικά προς το περιβάλλον και έξυπνου αστικού εξοπλισμού του Δήμου Π. Φαλήρου», το οποίο χρηματοδοτείται από την πρόσκληση ΣΥΔΝΑ13, Α/Α ΟΠΣ ΕΣΠΑ: 4683.

Η συγκεκριμένη εργολαβία περιέχει την εκτέλεση των κάτωθι εργασιών στην Λ. Αμφιθέας:

  • Διαπλάτυνση πεζοδρομίων στο ρεύμα προς Γλυφάδα
  • Αποξήλωση υφισταμένων πλακοστρώσεων πεζοδρομίων και αντικατάστασή τους με έγχρωμους κυβόλιθους από ψυχρά υλικά, υψηλών τιμών ανακλαστικότητας της ηλιακής ακτινοβολίας και μεγάλης ικανότητας εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας, προς επίτευξη μείωσης της επιφανειακής θερμοκρασίας, βελτίωση της διάρκειας ζωής των δομικών στοιχείων και αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας
  • Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις με νέες φυτεύσεις για βελτιστοποίηση της αισθητικής αλλά και του μικροκλίματος
  • Διαμόρφωση ραμπών ΑΜΕΑ, κατασκευή οδεύσεων τυφλών και τοποθέτηση νέων κρασπέδων
  • Εργασίες προσαρμογής υδραυλικών και λοιπών εγκαταστάσεων (λοιπού αστικού εξοπλισμού) προς εξασφάλιση προσβασιμότητας
  • Εγκατάσταση έξυπνου αστικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει τοποθέτηση πάγκων φόρτισης κινητών συσκευών και πρόσβασης στο διαδίκτυο
  • Δημιουργία διαβάσεων πεζών με αυτόματη αναγνώριση προσώπων

Το έργο αρχίζει και θα ολοκληρωθεί εντός του πλαισίου της πάγιας πολιτικής του Δήμου, όσον αφορά:

  1. Την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας

2. Την εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην προσβασιμότητα εν γένει αλλά και στις ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών, θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ελεύθερη όδευση πεζών και ΑΜΕΑ, με την ταυτόχρονη, απρόσκοπτη προσπέλαση οχημάτων (είσοδος – έξοδος) επί των ιδιωτικών χώρων στάθμευσης, ή πρασιών επιχειρήσεων/καταστημάτων των πολιτών, κατόπιν ελέγχου των νομιμοποιητικών στοιχείων αυτών.

Για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η εκτέλεση των έργων η οποία θα δώσει μια διαφορετική, σύγχρονη, εξελιγμένη εικόνα, με ουσιαστικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υποστήριξη της προσβασιμότητας στην Λ. Αμφιθέας, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος απευθυνόμενος στους συμπολίτες και κατοίκους της πόλης μας, ζητά συνεργασία, υπομονή και επίδειξη κατανόησης.

«Ο στόχος είναι κοινός, για την ανάδειξη της υπερτοπικής σημασίας της λεωφόρου της πόλης μας, την εξασφάλιση της προσβασιμότητας, την προαγωγή προτύπων βιοκλιματικής αναβάθμισης στους κοινοχρήστους χώρους του Δήμου μας καθώς και τη στήριξη του εμπορικού κόσμου» επισημαίνει ο κ. Φωστηρόπουλος.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας                                                    Παλαιό Φάληρο, 17/10/2023