Δέσμη προτάσεων προκειμένου να συμπεριληφθούν στον φάκελο του έργου υλοποίησης του τελικού σχεδίου της δεύτερης φάσης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, με αναβάθμιση της περιοχής, μέσω της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου έκτασης 600 στρεμμάτων, υπέβαλε ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο και την Διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Μαριάννα Σκολινού, στο τριήμερο εργαστήριο διαβούλευσης για το Φαληρικό Πάρκο που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Για την ενίσχυση της προσβασιμότητας και προσιτότητας του έργου, καθώς και τη μείωση των οδικών και χερσαίων εν γένει κυκλοφοριακών φόρτων της ευρύτερης περιοχής, ο κ. Φωστηρόπουλος προτείνει τη σύνδεση της όμορης με το έργο περιοχής του Φλοίσβου με τον Πειραιά, μέσω ενός δικτύου θαλάσσιων αστικών συγκοινωνιών, προσφέροντας μια νέα εναλλακτική δυνατότητα για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Και, παράλληλα, επαναδιατυπώσαμε την πάγια επιδίωξή μας, για διασύνδεση του Παλαιού Φαλήρου με το Mετρό.
«Θελήσαμε να συμβάλλουμε στην οριστικοποίηση της ταυτότητας του πάρκου, που φιλοδοξούμε να είναι ανοικτό, προσβάσιμο και ασφαλές. Ένας χώρος που θα αποτελεί πόλο ψυχαγωγίας, άθλησης, πολιτισμού και θα συγκαταλέγεται στα καλύτερα πάρκα της Ευρώπης.Θθα ήθελα να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, που με συστηματική δουλειά, κατάφερε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την οριστική υλοποίηση του έργου» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου.
Η υλοποίηση του τελικού Σχεδίου Γενικής Διάταξης αναπτύχθηκε σε δύο φάσεις, με την (ολοκληρωμένη ήδη) Α’ φάση, να περιλαμβάνει έργα μεταφοράς και έργα συγκοινωνιακών και υδραυλικών υποδομών.
Ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έναρξη υλοποίησης της Β’ φάσης, η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη σημαντικών χώρων πρασίνου, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, παιδικών χαρών καθώς και πλήθους εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Γενικής Διάταξης, ο αστικός ιστός επεκτείνεται μέσα στο Πάρκο μέχρι και τη θάλασσα με την μορφή προβλητών και η θάλασσα διεισδύει στο Πάρκο μέσω γραμμικών καναλιών. Πρόκειται για ένα διαπερατό, αειφόρο, συμπεριληπτικό και περιβαλλοντικά οικείο χώρο, ελεύθερα προσβάσιμο από πολίτες και επισκέπτες όλων των ηλικιών, ένα εστιακό σημείο της αθηναϊκής κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής και τόπο κοινωνικής διάδρασης, όπου η αλληλεπίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων προσφέρει μοναδικές εμπειρίες εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής,
Η σύνδεση του τεράστιου έργου με το Παλαιό Φάληρο
Το έργο αυτό προσβλέπει στη λειτουργική ενοποίηση και αισθητική συνοχή της παραλιακής ζώνης από το ΣΕΦ μέχρι το Σούνιο. Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και αστικού περιπάτου εντός του Πάρκου, συνδεδεμένα και με άλλες ποδηλατικές διαδρομές της πόλης (Γκάζι, Φάληρο), συμπεριλαμβανομένου του παράκτιου πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου, από το Φάληρο έως το Σούνιο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Παλαιό Φάληρο, 6/4/2023