Ο Δήμαρχος Γιάννης Φωστηρόπουλος , ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Μιχαηλίδης και η υπεύθυνη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Μαίρη Τρύφων,στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της γνώσης, των δεξιοτήτων επικοινωνίας αλλά και της ψυχαγωγίας των μαθητών του Δήμου μας, δημιουργούν και υποστηρίζουν νέα προγράμματα και δραστηριότητες που προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ στους συμμετέχοντες.
Έτσι αγαπητοί γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, στον χώρο της Παιδικής Δημοτικής βιβλιοθήκης,ξεκινά ένα νέο διδακτικό και ψυχαγωγικό εργαστήριο δημιουργικής γραφής:
“Ονειρεύομαι και Γράφω Παρέα με έναν συγγραφέα”
Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη συγγραφέα Νάντια Δρακούλα και απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, ηλικίες 8+
Γενικές ενότητες:
ΤΕΧΝΙΚΗ
• Εισαγωγή στις βασικές αρχές σύλληψης της αρχικής ιδέας.
• Πώς γεννάμε τους χαρακτήρες μιας ιστορίας και τους δίνουμε ζωή.
Δομή: Η σπουδαιότητα της «κατασκευής του σκελετού» της ιστορίας μας.
• Παραδείγματα πάνω στο «παρασκήνιο» της εμπειρίας της συγγραφέως, από τα μυθιστορήματα και τα έργα που έχει γράψει τα οποία έχουν γίνει βιβλία και θεατρικές παραστάσεις.
Εικονογράφηση: Πώς επιλέγω, αν θα έχω εικόνες στο διήγημα, μυθιστόρημά μου και τι θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν αυτές.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
• Η συγγραφέας αναλύει με τα παιδιά την ιστορία και τους ήρωες ενός βιβλίου που έχουν διαβάσει, είτε δικό της είτε άλλου συγγραφέα. .
• Ανάλυση σκίτσων και προσχεδίων δομής/outline του βιβλίου
• Πώς κάνουμε την πολύτιμη έρευνα μας για να αντλήσουμε υλικό για την ιστορία μας.
Ύφος: Μυστήριο, κωμικές ιστορίες, περιπέτειες κ.λ.π ποια είναι τα βασικά μας εργαλεία που θα μας στήσουν το ύφος της αφήγησής μας.
• Διάλογοι: Τι σημαίνει στήνω έναν ρεαλιστικό και παραστατικό διάλογο χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τα βιβλία.
ΠΡΑΚΤΙΚΉ
• Η συγγραφέας αναθέτει τη συγγραφή ενός διηγήματος στα παιδιά βασισμένο σε μια κεντρική ιδέα.
• Με κάθε παιδί ξεχωριστά δουλεύει τη δική του ιστορία σε όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας του μαθήματος.
ΔΙΆΡΚΕΙΑ-ΣΥΧΝΌΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΊΟΥ
Νοέμβριος 2021- Μάιος 2022
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Νάντια Δρακούλα ασχολείται με τη συγγραφή και ανάπτυξη διαδραστικών προγραμμάτων και θεατρικών έργων για παιδιά από το 2014. Ίδρυσε την πολιτιστική εταιρεία «Η Τρελλή Ροδιά» με την οποία θεατρικά της έργα ανέβηκαν στο θέατρο και σε σχολεία, με τη μορφή παράστασης ή παιχνιδιού σε διασκευή- σκηνοθεσία δική της . Η διαδραστική παράσταση Κάμπινγκ, ένα μουσικό έργο για την αειφορία και το περιβάλλον, ανέβηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιαρχος το 2015. To 2017, παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο το θεατρικό της έργο, το Σχοινάκι, μια παράσταση για εφήβους και ενήλικες με κεντρικό θέμα την ενδοσχολική βία. To 2017, παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο το θεατρικό της έργο, το Σχοινάκι, μια παράσταση για εφήβους και ενήλικες με κεντρικό θέμα την ενδοσχολική βία. Το μυθιστόρημά της Κάμπινγκ (Πατάκης 2017) έγινε βιβλίο φιλαναγνωσίας και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους σε όλη την Ελλάδα. Το 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ποταμός το βιβλίο της Σούπερ Γκρανόλα, μια φανταστική κωμική περιπέτεια Υπέρ-Γιαγιάδων στο κέντρο της Αθήνας για την ανακάλυψη των Υπέρ-Ηρώων που κρύβει ο καθένας μέσα μας. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει το χιούμορ με τον μαγικό ρεαλισμό και τους εκκεντρικούς χαρακτήρες.