Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, όπου υπάγονται οι ενορίες του Παλαιού Φαλήρου ιδρύθηκε το 1974 (Ν.Δ 411-134/16.5.1974) με έδρα τη Νέα Σμύρνη. Πρώτος μητροπολίτης εξελέγη ο Χρυσόστομος Α΄(1986)το οποίον δέχθηκε ο Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Αγαθάγγελος (2001). Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης τελεί υπό τη ποίμανση του μητροπολίτη Συμεών Κούτσα , ο οποίος διαδέχθηκε το μακαριστό Αγαθάγγελο και χειροτονήθηκε στις Οκτωβρίου 2002.
Ακολουθεί συνοπτικός κατάλογος των ιερών ναών Παλαιού Φαλήρου:
1. Ο αρχαιότερος ναός του Παλαιού Φαλήρου είναι το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στον Ξηροτάγαρο , δίπλα στο μουσείο Ναυτικής παράδοσης. Πρόκειται για μία μικρή μονόκλιτη (8,5Χ9,5μ). Χτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα κατά τον αιώνα, στην περιοχή που ήταν γνωστή κατά την Τουρκοκρατία ως Τρείς Πύργοι, και αναστηλώθηκε το 1985.
2. Ο μεγάλος ναός του Αγίου Αλεξάνδρου στη γωνία των οδών Αγ. Αλεξάνδρου 14 και Αλκυόνης, αποτελεί τη μητρόπολη του Παλαιού Φαλήρου. Ηταν εντυπωσιακό οικοδόμημα και πολλοί ήταν εκείνοι που επεδίωκαν να παντρευτούν εκεί. Μεταξύ πολλών άλλων διακοσμητικών στοιχείων περιλάμβανε επτά φορητές εικόνες που φιλοτέχνησε το 1916 ο Κώστας Παρθένης με δαπάνη των Κοντοσταύλων. Ο ναός ξαναχτίστηκε σαράντα χρόνια αργότερα. Ο αρχιτέκτων Κυδωνιάτης (+2001) σχεδίασε έναν άκρως πρωτοποριακό ναό, ένα είδος ροτόντας, χωρίς κεντρικούς υποστηρικτικούς κίονες και πεσσούς. Οι αγιογραφίες του τέμπλου έχουν φιλοτεχνηθεί από τον ζωγράφο Γεωργαντά. Η αγιογράφηση των τοίχων του έγινε από τους Ι.Δ Καρούσο και Κ.Παντζή από τα Καβάσιλα έγινε με δαπάνη του Παύλου Αθανασιάδη. Επίσης η Αικατερίνη Αποστολάκη – Διαμαντοπούλου δώρισε πίνακες της για την οικονομική ενίσχυση της αποπεράτωσης του Αγ.Αλεξάνδρου. Δίπλα στον Άγιο Αλέξανδρο υπάρχει το παρεκκλήσι της Αγίας Φωτεινής που αγιογραφήθηκε από τον Κερκυραίο Γεράσιμο.
3. Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα) στην οδό Αχιλλέως 30 είναι ένας μεγάλος και επιβλητικός ναός , που αντιγράφει το πρότυπο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Η πρώτη εκκλησία είχε κτιστεί το 1930 και κάηκε το 1969.
Στο οικοδομικό τετράγωνο, που ορίζεται από τις οδούς Τρίτωνος – Αλκυόνης και Πλούτωνος – Ζαϊμη, στη θέση του πρώτου ξύλινου Ναού, που κάηκε το 1969, ανάμεσα σε πολυόροφες οικοδομές, αλλά σε ωραίο φυσικό περιβάλλον, χτίστηκε με τις χορηγίες του φιλοχρήστου λαού του Π. Φαλήρου ο ομώνυμος και γραφικός Ναϊσκος το 1972. Το Παρεκκλήσιο ή Μικρή “Παναγίτσα“. Ο μικρός αυτός Ναός κτίστηκε σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις τεχνικές προτάσεις του Πολιτικού Μηχανικού Βασ. Πολιτάκου και των συνεργατών του σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν έχει ακόμα αγιογραφηθεί, ωστόσο η τιμή που αποδίδεται από τους ενορίτες στο Ιερό Παρεκκλήσιο και η αγάπη είναι εκδηλώσεις προφανείς. Με δική τους πρωτοβουλία, συχνά, τελείται η θεία Λειτουργία και το ιερό Απόδειπνο σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα.
4. Ο ναός της Αγίας Βαρβάρας της Πτωχειάς έδωσε το όνομα του στην ομώνυμη συνοικία του Παλαιού Φαλήρου. Βρίσκεται επί της λεωφόρου Αγ.Βαρβάρας 110. Γύρω από τον ναό υπάρχει πλατεία. Αρχικά γύρω στα 1936, κτίστηκε ένα ξύλινο ξωκκλήσι .Ο σημερινός βυζαντινού ρυθμού ναός ολοκληρώθηκε από την προσθήκη διαφόρων κτισμάτων το 1965.
5. Το ναίδριο των Ταξιαρχών βρίσκεται στη γωνία των οδών Λαύρας και Διαγόρα στην Αγ.Βαρβάρα. Άρχισε να κτίζεται από την Ελένη Πετούση, ως αφιέρωμα για την ανάπαυση της ψυχής του χαμένου της γιού. Το έργο σταμάτησε κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το 1979 άρχισε η αναστήλωση του ναού.
6. Ο ναός της Αγίας Κυριακής, στην οδό Αμφιθέας 60, θεμελιώθηκε το 1955 ως ιδιωτικός ξύλινος ναός. Το 1957 μετατράπηκε σε ενοριακό και το 1964 κτίσθηκε στη σημερινή του μορφή.
7.Ο ενοριακός ναός των Αγίων Αναργύρων.
8. Το ναίδριο της Αγίας Τριάδας στην Αμφιθέα, μέσα στο κτήμα (σήμερα Λαλαούνη), κτίσθηκε το 1924 και υπάγεται στην Αγία Κυριακή.
9. Το ναίδριο Πέτρου και Παύλου βρίσκεται μέσα στο δημοτικό νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.
10. Το ναίδριο της Αγίας Σκέπης, κοντά στην πλατεία του Δέλτα, μια μικρή εκκλησία που κτίσθηκε αμέσως μετά τον Β΄παγκόσμιο Πόλεμο μέσα στα όρια του 202 ΚΕΑ. Σήμερα ανήκει στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.
11. Το παρεκκλήσιο της Αναλήψεως του Κυρίου στην οδό Ήβης και Ναιάδων, ανήκει στο Χριστιανικό Ίδρυμα Νεότητας Ο Παντοκράτωρ και έχει αγιογραφηθεί από το Ρίτσο.
12. Το ναίδριο της Αγίας Παρασκευής στην οδό Κρόνου έχει εγερθεί με έξοδα της οικογένειας Δάφνου.
13. Το ναίδριο της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, είναι ένας μικρός παλαιοημερολογίτικος ναός.
14. Το καθολικό παρεκκλήσι της Μετάστασης της Θεοτόκου βρίσκεται στην Τερψιχόρης και Ναιάδων.