Στέγαση και εργασία για τους αστέγους του Παλαιού Φαλήρου

image_pdfimage_print

Έπειτα από συστηματική καταγραφή και ενασχόληση με το ζήτημα της αστεγίας, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου πέτυχε την ένταξή του στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους». Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε 43 Δήμους της χώρας και πρόκειται να υλοποιηθεί από το Δήμο μας, σε συνεργασία με τον όμορο Δήμο Νέας Σμύρνης και την ΑμΚΕ «Ίασις».

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» αποτελεί ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την επανένταξη ατόμων και οικογενειών που διαμένουν σε ξενώνες αστέγων, στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα.

Οι πρωταρχικοί στόχοι του προγράμματος αφορούν την κάλυψη βασικών υλικών αναγκών των ανθρώπων που διαβιούν κάτω από συνθήκες ένδειας και επικινδυνότητας. Παράλληλα, στοχεύει στην καλλιέργεια προοπτικών, μέσω της ψυχοκοινωνικής στήριξης και της εργασιακής κινητοποίησης, για την πλήρη και μόνιμη ένταξη των αστέγων στον κοινωνικό ιστό.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Την επιδότηση ενοικίου για διάστημα έως και 18 μήνες
  • Την κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσκευή και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας
  • Την επιδότηση εργασίας για διάστημα έως και 12 μήνες

και αφορά ωφελούμενους οι οποίοι ανήκουν στις παρακάτω ευάλωτες κοινωνικές ομάδες:

  • Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων και υπνωτήρια.
  • Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου ως άστεγοι και διαβιούν στους δρόμους ή σε ακατάλληλα καταλύματα.
  • Γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας.
  • Άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας.

Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται σε 320.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 160.000 ευρώ αντιστοιχούν στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου και υλοποιείται από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έρχεται εκ νέου σε επαφή με τους καταγεγραμμένους στα μητρώα αστέγους και επιχειρούν να τους κινητοποιήσουν παρέχοντάς τους ένα ολοκληρωμένο και σημαντικής χρονικής διάρκειας πρόγραμμα έμπρακτης και πολύπλευρης υποστήριξης, ώστε να ξεφύγουν από τις δύσκολες συνθήκες, μέσα στις οποίες διαβιούν.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος  ευχαριστεί δημόσια την αρμόδια Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου και τις υπηρεσίες του Υπουργείου για την συνεργασία και την εξαιρετική επικοινωνία και αναφερόμενος στο πρόγραμμα υπογραμμίζει:

«Προσπαθούμε και διευρύνουμε συνεχώς, ως Δημοτική Αρχή, το δίχτυ προστασίας για τους ευάλωτους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση κάθε δυνατότητα, μηχανισμό και κρατική χρηματοδότηση.

Κατ’ αυτό τον τρόπο στηρίζουμε έμπρακτα και ουσιαστικά, τους συνανθρώπους μας, ώστε κανένας να μην μείνει πίσω, κανένας να μην μένει μόνος».

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ 8/4/2022