1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός

Φωτογραφικό υλικό από τον πρόσφατα ανακαινισμένο Βρεφονηπιακό Σταθμό, (Πρώην ΠΙΚΠΑ)


αλλαξιέρες


κουζίνα


κρεβάτια


μπάνια


νιπτήρες


παιδική χαρά


παιδική χαρά


τουαλέτες


βιβλιοθήκη

Ακολουθεί αναδημοσίευση της συνέντευξης της προέδρου του 1ου Βρεφονηπιακού Σταθμού, κας Βίκυς Ανδρικοπούλου που δημοσιεύτηκε από την μηνιαία εφημερίδα ΒΗΜΑ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το Σεπτέμβριο του 2009.


ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ (ΠΙΚΠΑ)ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
Τον έκαναν καινούργιο!

Για τον πρώτο Βρεφονηπιακό Σταθμό στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου (πρώην ΠΙΚΠΑ) ο λόγος, τον οποίο επισκεφθήκαμε, για μια ακόμη φορά, την Πέμπτη 10-9-2009 το πρωί, όχι για να παρακολουθήσουμε κάποια κοινωνική εκδήλωση των μικρών παιδιών, κάτι που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά για να δούμε από κοντά αυτό το ‘μικρό θαύμα ‘ που έχει συντελεστεί εκεί, όπως άλλωστε το αποκαλεί ο κόσμος της περιοχής.
Με τη συνδρομή λοιπόν της δημοτικής συμβούλου κ. Βίκυς Ανδρικοπούλου, η οποία είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του σταθμού περιδιαβήκαμε όλους τους χώρους, διαπιστώνοντας τις ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Και όλα αυτά, χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά κάποιων ανθρώπων (κατοίκων παλαιού Φαλήρου), οι οποίοι, με τη συμπαράσταση και την καθοδήγηση της Διοίκησης Χατζηδάκη, και χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής το παλαιό πεπαλαιωμένο για την ακρίβεια, το έκαναν καινούργιο!

Βίκυ Ανδρικοπούλου: »Ήταν το προσωπικό μου στοίχημα»

Μετά την ξενάγησή μας, ζητήσαμε από την Πρόεδρο του Βρεφονηπιακού Σταθμού να μας μιλήσει για όσα είδαμε. Αξίζει να δούμε τι ακριβώς μας είπε: »όταν ανέλαβα Πρόεδρος, τέλος Ιανουαρίου 2009, είπα ότι αυτός ο Σταθμός πρέπει να αναμορφωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του χρόνου αυτού και αν είναι δυνατόν ακόμη νωρίτερα.
Αυτό αν θέλετε ήταν και είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα. Είπα πως, αν δεν τα καταφέρω θα παραιτηθώ. Έτσι, καταβάλλοντας όλες μας τις δυνάμεις και επιστρατεύοντας ευαίσθητους ανθρώπους από την τοπική μας κοινωνία, οι οποίοι στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες, ξεκινήσαμε το έργο της αναμόρφωσης.
Όπως βλέπετε, μέσα σε λίγους μήνες μόνο, και πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, ο βρεφονηπιακός ανακαινίσθηκε πλήρως».

Μπορείτε να μας αναφέρετε τι ακριβώς έχετε κάνει μέχρι τώρα;

΄΄ Ασφαλώς κύριε Κονταρίνη. Όπως είδατε, τοποθετήθηκε ξύλινο δάπεδο παντού. Κι αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι δεν έγινε μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά, πρωτίστως, για την ασφάλεια και την υγιεινή των μικρών παιδιών μας.
Άλλωστε, όλοι θυμόμαστε την καθόλου καλή κατάσταση στην οποία ήταν τα παλαιά δάπεδα.
α)Παλαιά μωσαϊκά, που με την πάροδο του χρόνου, είχαν φθαρεί.
β)Ανακαινίσθηκαν πλήρως οι χώροι των μαγειρείων. Αντικαταστάθηκε η παλιά και κατεστραμμένη υπερεικοσαετής κουζίνα, με μια σύγχρονη επαγγελματική ανοξείδωτη.
γ)Αντικαταστάθηκαν όλες οι ντουλάπες στα δωμάτια ύπνου, καθώς και το δωμάτιο αλλαξιέρας των βρεφών.
δ)Βάφτηκε εσωτερικά και εξωτερικά όλος ο Σταθμός. Καθώς η τελευταία φορά που είχε βαφεί ήταν πριν 20 ολόκληρα χρόνια. Η βαφή έγινε με ωραία χαρούμενα και ζωηρά χρώματα, τα οποία ως γνωστόν βοηθούν στην πολύ καλή ψυχική διάθεση των μικρών παιδιών.
ε)Αντικαταστήσαμε την μπανιέρα που πλένονται τα βρέφη, όπως και όλες τις βρύσες, και τοποθετήθηκαν καινούρια πλακάκια στο δωμάτιο της αλλαξιέρας και της κουζίνας.
Επίσης έγιναν ειδικές κατασκευές με γυψοσανίδες παντού, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, στις οποίες, με το πέρασμα όλων αυτών των χρόνων, είχαν περαστεί εξωτερικά καλώδια και σωληνώσεις,

Εκτός από όλα αυτά, όμως, είδα πως έγιναν και εξωτερικές παρεμβάσεις, με βασικότερη αυτή στην παιδική χαρά.

΄΄ Σωστά παρατηρήσατε κύριε Κονταρίνη. Πράγματι, κατά το μήνα Ιούνιο που πέρασε, ολοκληρώθηκε η εκ βάθρων ανακαίνιση της παιδικής χαράς που είδατε καο εκτός αυτού, τοποθετήθηκε ειδικός τάπητας ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ο οποίος αντικατέστησε το προϋπάρχον χαλίκι.
Όλα τα παιχνίδια ψυχαγωγίας αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα και ασφαλή καινούργια.

Θέλετε να μου πείτε ποιους είχατε κοντά σας σ’ αυτό το έργο;

΄΄ Ασφαλώς, αφού θεωρώ ότι, αν δεν αναφερθούμε σ΄ αυτούς τους ανθρώπους, θα ήταν τουλάχιστον άδικο. Η τράπεζα Πειραιώς, εκδοτικός οίκος Π. Κυριακίδη, η COSMOTE.
Πέραν αυτών, είχαμε την τύχη να σταθούν δίπλα μας και συμπολίτες μας, οι οποίοι με την όλη προσφορά τους απέδειξαν ότι αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο για το Παλαιό Φάληρο. Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι και ο κ. Φώτης Ζωής, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα και πατέρας παιδιού που φιλοξενούμε στον Σταθμό μας. Με τη γενναιόδωρη προσφορά του κ. Ζώη, χάρη στον οποίο πραγματοποιήθηκε όλη η εσωτερική ανακαίνιση του Σταθμού, ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε σε όλους το γεγονός ότι έφερε τέσσερα συνεργεία μέσα στον Αύγουστο, τον μήνα των αδειών κατά βάση, τα οποία δούλεψαν πυρετωδώς. Μακάρι με την προσφορά του αυτή να αποτελέσει το φωτεινό παράδειγμα και πρότυπο για άλλους γονείς.
Κι εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο καθένας προσφέρει με ότι μπορεί κι αυτό είναι που έχει αξία για όλους μας, ειδικά όταν η όποια προσφορά, στοχεύει στην ακόμη καλύτερη λειτουργία του Σταθμού, με αποτέλεσμα, όλα τα οφέλη που προκύπτουν να τα εισπράττουν τα παιδιά μας».

Βλέπω πως αισθάνεστε αρκετά ικανοποιημένη…

΄΄ Δεν μπορώ να μην νιώθω έτσι κύριε Κονταρίνη. Ναι, είμαι ευχαριστημένη με όσα έχουν γίνει έως τώρα. Η αντικατάσταση όλων των πεπαλαιωμένων ξύλινων κουφωμάτων και τζαμιών του Σταθμού, είναι το μεγαλύτερο έργο.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον δήμαρχο μας κ. Διονύση Χατζηδάκη, με την αμέριστη συμπαράσταση του οποίου καταφέραμε να έχουμε αυτό το αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.
Η προσφορά του Δημάρχου μας βέβαια, δεν ήταν μόνο στα όσα έγιναν στο εσωτερικό του Σταθμού αλλά και στην αναμόρφωση της παιδικής χαράς και, γενικότερα, στη διαμόρφωση όλων των εξωτερικών χώρων, αφού ενεργοποίησε όλα τα συνεργεία του Δήμου, τα οποία κάτω από την καθημερινή και προσωπική του επίβλεψη εργάσθηκαν σκληρά μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να έχουμε σήμερα αυτό το άριστο αποτέλεσμα και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.

ΦΡΟΣΩ ΖΗΣΗ: μια μεγάλη ευεργέτης του Φαλήρου

Για την κυρία Ζήση και το σημαντικό μέχρι σήμερα φιλανθρωπικό έργο της στο Παλαιό Φάληρο έχουμε αναφερθεί κι άλλες φορές.
Η εξέχουσα αυτή προσωπικότητα της περιοχής, όταν έμαθε ότι ήταν αναγκαίο και απαραίτητο να αντικατασταθούν όλα τα παμπάλαια ξύλινα κουφώματα παράθυρα και τζάμια όλου του Σταθμού, επισκέφθηκε τους χώρους και μόλις είδε την κακή κατάσταση στην οποία ευρίσκοντο, ανέλαβε να τα αντικαταστήσει όλα, προσφέροντας ολόκληρο το ποσό της πολυδάπανης αυτής εργασίας.

Για την κυρία Ζήση ακόμη η κυρία Ανδρικοπούλου μας είπε τα εξής:

΄΄ Για την κυρία Ζήση γνώριζα μόνο όσα είχα διαβάσει κατά καιρούς στο ΄΄Β» σχετικά με το μοναδικό έργο φιλανθρωπίας της στο Φάληρο και μάλιστα όποτε της ζητήθηκε.
Η κυρία Ζήση Ευφροσύνη έκανε με την χορηγία της πραγματικότητα, το ουσιαστικότερο lifting του βρεφονηπιακού μας Σταθμού. Ένα τεράστιο έργο που άλλαξε την αισθητική όλου του Σταθμού. Αύξησε καθοριστικά την ασφάλεια των παιδιών αλλά και του κτηρίου. Χρωστάμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στην κα. Ζήση Φρόσω.
Για μένα αλλά και για όσους είχαμε την τύχη και τη χαρά να τη γνωρίσουμε σ΄ αυτή την επίπονη και δύσκολη προσπάθεια που κάνουμε εδώ, είναι κάτι περισσότερο από σαφές πως, αυτή η γυναίκα με όσα έχει προσφέρει έχει γίνει ο μεγαλύτερος ευεργέτης του Σταθμού μας.

Η κυρία Ζήση όμως, εκτός από αυτή τη μεγάλη δαπάνη που επωμίσθηκε, σε χρόνο ρεκόρ αντικατέστησε την παλαιά κουζίνα στα μαγειρεία, όταν διαπίστωσε ότι αυτό ήταν απόλυτα αναγκαίο.
Εδώ θέλω να επισημάνω πως οι προσπάθειες του προηγούμενου Δ.Σ. του Σταθμού, με το οποίο συνεργάζομαι σήμερα άψογα, ήταν μεγάλες και θεωρώ ότι ήταν ευχής έργο πως, είχαν φροντίσει εγκαίρως να ανακαινίσουν πλήρως τα μπανάκια των βρεφών καθώς και τους χώρους υγιεινής.
Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αυτό ήταν ένα πολύ σοβαρό έργο που έκαναν, παρ΄ ότι δεν είχαν καμία χορηγία και αυτό είναι που το καθιστά ακόμη πιο μεγάλο και σοβαρότερο»
.

΄΄ Χρέος όλων μας ΄΄

Ζητήσαμε από την κυρία Ζήση να μας πει δύο λόγια για το έργο που γίνεται εκεί. Η κυρία Ζήση μας είπε σύντομα και απλά πως:
΄΄ Δεν έκανα και δεν κάνω τίποτα άλλο, παρά αυτό που μου υπαγορεύει σε κάθε περίπτωση η συνείδηση μου. Διαπίστωσα ότι ο Σταθμός που φιλοξενεί και φροντίζει τόσα μικρά παιδία, χρειάζονταν τη βοήθεια μας. Αυτή τη βοήθεια προσέφερα και τίποτα άλλο.
Άλλωστε, κι εφόσον μπορούμε βέβαια, αυτό πιστεύω ότι είναι το χρέος όλων μας μέσα στην κοινωνία. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο κύριε Κονταρίνη΄΄.

Η κυρία Ανδρικοπούλου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την αναπληρώτρια Διευθύντρια του Σταθμού Αθήνα Αγγελοπούλου, τονίζοντας το σημαντικό της ρόλο στην καλή λειτουργία του Σταθμού.
Επίσης, μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας μας έστειλε την αγάπη και την αμέριστη συμπαράσταση της στη Διευθύντρια του Σταθμού Ελένη Συρίγου στο πρόβλημα που την απασχολεί σχετικά με την υγεία της.