Παλαιό Φάληρο: Εκσυγχρονίζεται στο σύνολο του ο νέος οδοφωτισμός του Δήμου με 3.000 λαμπτήρες LED

image_pdfimage_print

Με την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας φωτιστικού εξοπλισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης, την Τετάρτη (9/11), στο Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου, κλιμακώνονται οι δράσεις μεγάλης ενεργειακής αποδοτικότητας του Δήμου μας, στο πλαίσιο του ενεργειακού εκσυγχρονισμού του, της βελτίωσης των συνθηκών οπτικής άνεσης και ασφάλειας για τους πολίτες, αλλά και της συμβολής μας, στην επίτευξη των Ευρωπαϊκών και Εθνικών στόχων για την μείωση των εκπομπών αερίων CO2 έως το 2030 (υιοθέτηση της Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη).

Η σχετική σύμβαση που υπογράφηκε και θα ολοκληρώσει σύντομα την πλήρη μετατροπή του οδοφωτισμού της πόλης με λάμπες led, αφορά σε προμήθεια:

 • 3.000 λαμπτήρων φωτισμού οδών και κοινόχρηστων χώρων διαφόρων ισχύων
 • Λαμπτήρων και φωτιστικών σωμάτων για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών κτιρίων και Πολιτιστικών κέντρων του Δήμου
 • Συστημάτων τηλεδιαχείρισης του οδοφωτισμού σε κύριους δρόμους του Δήμου
 • Καθώς και προμήθεια 200 τεμαχίων φωτιστικών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών επέκτασης του δικτύου οδοφωτισμού, έκτασης περίπου 100 νέων σημείων φωτισμού σε τμήματα του δικτύου που υπάρχει χαμηλό επίπεδο φωτισμού. Τα υπόλοιπα 100 φωτιστικά (ποσοστό περίπου 3% επί του συνόλου των φωτιστικών) θα βρίσκονται σε εφεδρεία για την κάλυψη άμεσων αναγκών του Δήμου που θα απαιτήσουν άμεση αντικατάσταση φωτιστικών από συνεργεία του Δήμου, σε περίπτωση βλαβών ή φθορών.

Το ποσοστό μείωσης της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας θα ανέλθει μετά την αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών με νέα τύπου led σε 61,28%. Εφόσον μάλιστα, εφαρμοστεί η δυνατότητα μείωσης της έντασης (dimming) – καθώς έχει προβλεφθεί αυτή δυνατότητα – μετά από κάποια ώρα (π.χ. κατά 30% μετά τις 12:00μ.μ. μέχρι τις 06:30) τότε θα υπάρξει επιπλέον εξοικονόμηση (της τάξης του 18,3%) οπότε η συνολική ανέρχεται σε 68,4%, που αντιστοιχεί σε 1.515.869 kWh/έτος και σε οικονομικό όφελος 333.491,37€/έτος, ήτοι έχουμε χρόνο απόσβεσης της επένδυσης σε περίπου 4 χρόνια και από αυτό το σημείο κι έπειτα ο Δήμος θα εξοικονομεί το ανωτέρω ποσό ανά έτος.

Με την παρούσα προμήθεια αντιμετωπίζονται  προβλήματα ετών όπως:

 • Μη ορθολογική λειτουργία του δικτύου
 • Έλλειψη επαρκούς φωτισμού λόγω μη ανιχνεύσιμων βλαβών
 • Κακή ποιότητα φωτισμού οδικού δικτύου
 • Μειωμένη αίσθηση ασφάλειας
 • Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
 • Μικρή διάρκεια ζωής υφιστάμενων λαμπτήρων
 • Απασχόληση μεγάλου αριθμού πόρων του Δήμου

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης προέβη στην εξής δήλωση:

«Προχωρούμε στην ολική αντικατάσταση παλαιού οδοφωτισμού με τοποθέτηση ενεργειακών φωτιστικών τύπου led, για μεγαλύτερη ασφάλεια και απόδοση και με μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα για τον Δήμο μας. Με αυτές τις παρεμβάσεις εξασφαλίζουμε: Ενεργειακή αναβάθμιση και λειτουργία βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, εξοικονόμηση οικονομικών πόρων που μπορούν να διατεθούν σε άλλες ανταποδοτικές δράσεις του Δήμου προς τους δημότες, αναβάθμιση του αισθήματος ασφάλειας μέσα στην πόλη, αισθητική,  λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του Δήμου μας».

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας                                                                                                        Παλαιό Φάληρο, 10/11/2022