1

Πολιτική Απορρήτου και Προστασίας Δεδομένων

Σας ευχαριστούμε που επισκεφθήκατε τον Διαδικτυακό Τόπο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου

Πριν χρησιμοποιήσετε την ιστοσελίδα μας, παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά την παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Δ.Π.Χ.).

Εισαγωγή                                                                       

Η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σας είναι πολύ σημαντική για το Δήμο Παλαιού Φαλήρου. Επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά δεδομένα σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων και διασφαλίζουμε ότι το προσωπικό μας γνωρίζει τις υποχρεώσεις του κατά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων .

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου ως υπεύθυνος επεξεργασίας, με την παρούσα πολιτική σας ενημερώνει για τον τρόπο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών σχετικά με εσάς. Στόχος της πολιτικής αυτής είναι να εξασφαλίσει ότι η επεξεργασία των Δ.Π.Χ. γίνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων και ότι το προσωπικό του Δήμου γνωρίζει τα δικαιώματα των υποκειμένων και τις υποχρεώσεις όταν επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Όπως αποτυπώνεται στους Όρους Χρήσης και στην Πολιτική για τα Cookies, οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας απευθύνονται προς το κοινό, δεν στοχεύουν σε ανηλίκους και δεν υπόκεινται σε επεξεργασία Δ.Π.Χ. ανηλίκων κάτω των 16 ετών.

Η Πολιτική ισχύει για όλα τα μέλη του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και για όλα τα Δ.Π.Χ. που τυγχάνουν επεξεργασίας για λογαριασμό του, με οποιοδήποτε μέσο και σε οποιαδήποτε μορφή.

 

 

Ορισμοί

«Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα»: κάθε πληροφορία που αφορά ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο («υποκείμενο των δεδομένων»). Tαυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο είναι εκείνο του οποίου η ταυτότητα μπορεί να εξακριβωθεί, άμεσα ή έμμεσα.

«Eπεξεργασία»: κάθε πράξη ή σειρά πράξεων που πραγματοποιείται με ή χωρίς τη χρήση αυτοματοποιημένων μέσων, σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ή σε σύνολα δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως η συλλογή, η καταχώριση, η οργάνωση, η διάρθρωση, η αποθήκευση, κλπ.

«Περιορισμός της επεξεργασίας»: η επισήμανση αποθηκευμένων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με στόχο τον περιορισμό της επεξεργασίας τους στο μέλλον.

«Υπεύθυνος επεξεργασίας»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, η δημόσια αρχή, η υπηρεσία ή άλλος φορέας που, μόνα ή από κοινού με άλλα, καθορίζουν τους σκοπούς και τον τρόπο της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, εν προκειμένω ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου.

«Εκτελών την επεξεργασία»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, η δημόσια αρχή, η υπηρεσία ή άλλος φορέας που επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για λογαριασμό του Δήμου Παλαιού Φαλήρου

«Συγκατάθεση» του υποκειμένου των δεδομένων: κάθε ένδειξη βουλήσεως, ελεύθερη, συγκεκριμένη, ρητή και εν πλήρη επιγνώσει, με την οποία το υποκείμενο των δεδομένων εκδηλώνει ότι συμφωνεί, με δήλωση ή με σαφή θετική ενέργεια, να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν.

«Παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»: η παραβίαση της ασφάλειας που οδηγεί σε τυχαία ή παράνομη καταστροφή, απώλεια, μεταβολή, άνευ άδειας κοινολόγηση ή πρόσβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάστηκαν, αποθηκεύτηκαν ή υποβλήθηκαν κατ’ άλλο τρόπο σε επεξεργασία.

«Υπεύθυνος προστασίας δεδομένων»: Computer Studio A.E., εδρεύουσα στην Λ. Βουλιαγμένης 223, Αθήνα, ΤΚ 172 37, Τηλ : (210) 9761865, Fax : (210) 9708067, www.computerstudio.gr, Φυσικό Πρόσωπο το οποίο έχει δηλωθεί στην Α.Π.Δ.Π.Χ. Ιλιάνα Τοκάνη.

«Υποκείμενο των δεδομένων»: Το άτομο (φυσικό πρόσωπο) στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα.

«Νομοθεσία προστασίας Δ.Π.Χ.»: περιλαμβάνει τον Κανονισμό 2016/679 για την προστασία των δεδομένων (GDPR), την Οδηγία 2016/680, τον νόμο 4624/2019 και το νόμο 2472/1997 για την προστασία των Δ.Π.Χ., τις οδηγίες και τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τον νόμο 3471/2006 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίας και κάθε άλλη ειδικότερη νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής ή/και την επεξεργασία Δ.Π.Χ.. Η νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων διέπει τον τρόπο με τον οποίο ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων μπορεί να επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα των υποκειμένων, καταγράφοντας και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματά τους.

«Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.)»: Αρμόδια Εποπτεύουσα Αρχή είναι Ελληνική Α.Π.Δ.Π.Χ., εδρεύουσα επί της Λεωφ. Κηφισίας 1-3, Τ.Κ. 115 23, Αθήνα, τηλ: +30-210 6475600, Fax: +30-2106475628, www.dpa.gr. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη Αρχή με αποστολή της την προστασία των δικαιωμάτων της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής του ατόμου, τη συνδρομή της προς αυτόν σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών δικαιωμάτων του και την υποστήριξη και καθοδήγηση των υπεύθυνων επεξεργασίας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους απέναντι στο νόμο.

«Αποδέκτης»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, η δημόσια αρχή, η υπηρεσία ή άλλος φορέας, στα οποία κοινολογούνται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, είτε πρόκειται για τρίτον είτε όχι. Ωστόσο, οι δημόσιες αρχές που ενδέχεται να λάβουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο συγκεκριμένης έρευνας σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης ή κράτους μέλους δεν θεωρούνται ως αποδέκτες· η επεξεργασία των δεδομένων αυτών από τις εν λόγω δημόσιες αρχές πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες προστασίας των δεδομένων ανάλογα με τους σκοπούς της επεξεργασίας.

«Τρίτος»: οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημόσια αρχή, υπηρεσία ή φορέας, με εξαίρεση το υποκείμενο των δεδομένων, τον υπεύθυνο επεξεργασίας, τον εκτελούντα την επεξεργασία και τα πρόσωπα τα οποία, υπό την άμεση εποπτεία του υπευθύνου επεξεργασίας ή του εκτελούντος την επεξεργασία, είναι εξουσιοδοτημένα να επεξεργάζονται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα,

«Πολιτική Προστασίας Δεδομένων»: ένα σύνολο κανόνων και διαδικασιών, τις οποίες υποχρεούνται να τηρούν όλοι όσοι συμμετέχουν στον οργανισμό. Εξισορροπούν το δικαίωμα και την ανάγκη του Υπεύθυνου Επεξεργασίας να επεξεργάζεται Δ.Π.Χ. με την υποχρέωση για την προστασία των δικαιωμάτων και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής του Υποκειμένου Δεδομένων.

«Προσωπικό»: περιλαμβάνει όλους τους υπαλλήλους του Δήμου Παλαιού Φαλήρου  οι οποίοι συνδέονται με σύμβαση εργασίας ή παροχής υπηρεσιών καθώς και όλους τους έκτακτους υπαλλήλους, εργολάβους, συμβούλους και τρίτους με τους οποίους υπάρχει συνεργασία και στα πλαίσια της οποίας έχουν συναφθεί συμβάσεις ή έχουν περιληφθεί ρήτρες εμπιστευτικότητας ή μη γνωστοποίησης.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου ως Υπεύθυνος Επεξεργασίας Δ.Π.Χ.

Στο  Δήμο Παλαιού Φαλήρου όλο το προσωπικό είναι υπεύθυνο για την υποστήριξη της συμμόρφωσης με την παρούσα πολιτική. Το προσωπικό επεξεργάζεται Δ.Π.Χ. μόνο για την εξυπηρέτηση των νόμιμων, επιχειρησιακών σκοπών που σχετίζονται άμεσα με την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Όλο το προσωπικό του Δήμου είναι υπεύθυνο για την αναφορά παραβιάσεων που έχουν συντελεστεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, στον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων, αμέσως μόλις λάβουν γνώση και για να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες από την εσωτερική πολιτική διαδικασίες και ενέργειες.

Ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (Υ.Π.Δ.-DPO)

Λαμβάνει δεόντως υπόψη τον κίνδυνο που συνδέεται με τις πράξεις επεξεργασίας, συνεκτιμώντας τη φύση, το πεδίο εφαρμογής, το πλαίσιο και τους σκοπούς της επεξεργασίας και είναι υπεύθυνος για να ενημερώνει και συμβουλεύει το Δήμο Παλαιού Φαλήρου και τους υπαλλήλους του που επεξεργάζονται για τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία δεδομένων. Παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τη Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, τις πολιτικές του Δήμου σε σχέση με την προστασία των Δ.Π.Χ., συμπεριλαμβανομένων της ανάθεσης αρμοδιοτήτων, της ευαισθητοποίησης και της κατάρτισης των υπαλλήλων που συμμετέχουν στις πράξεις επεξεργασίας, και των σχετικών ελέγχων. Παρέχει συμβουλές, όταν ζητείται, όσον αφορά την εκτίμηση αντικτύπου σχετικά με την προστασία των δεδομένων και παρακολουθεί την υλοποίησή της. Συνεργάζεται με την εποπτική αρχή, και ενεργεί ως σημείο επικοινωνίας για την εποπτική αρχή και για τα υποκείμενα για ζητήματα που σχετίζονται με την επεξεργασία. Τηρεί και αυτός τα αρχεία τεκμηρίωσης των διαδικασιών για την προστασία Δ.Π.Χ. και διαχειρίζεται σε συνεργασία με το Δήμο την διαδικασία ενημέρωσης των υποκειμένων και της Α.Π.Δ.Π.Χ..

Εσωτερικός έλεγχος

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου έχει υιοθετήσει διαδικασίες για τον προληπτικό έλεγχο της συμμόρφωσης του προσωπικού και όλων τον εμπλεκομένων συνεργατών, κατά την επεξεργασία των Δ.Π.Χ. με τις διαδικασίες και τις πολιτικές που τους έχουν γνωστοποιηθεί. Επίσης είναι αρμόδιος για την διερεύνηση και απόδοση ευθυνών σε όποιον έχει, ενδεχομένως, εμπλοκή σε περιστατικό παραβίασης των υποχρεώσεων που έχει ο Οργανισμός αναφορικά με την σύννομη επεξεργασία Δ.Π.Χ. των υποκειμένων.

Αλλαγές στην πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων

Παρακαλούμε να ελέγχετε την Ημερομηνία Εφαρμογής (βλ. αρχή της παρούσας Πολιτικής), για να δείτε πότε η παρούσα Πολιτική, αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά. Κάθε αναθεώρηση θα τίθεται σε ισχύ από την ανάρτησή της στον διαδικτυακό τόπο στην κατάλληλη ενότητα, και η προηγούμενη θα αρχειοθετείται.

Αν γίνουν από το Δήμο ουσιαστικές αλλαγές στην παρούσα Πολιτική που διευρύνουν τα δικαιώματα του να χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα τα οποία έχει ήδη συγκεντρώσει από εσάς, θα σας ενημερώσουμε και θα σας παρέχουμε τη δυνατότητα επιλογής για τη μελλοντική χρήση αυτών των δεδομένων.