Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου στην Διεθνή Σύνοδο Δημάρχων Βαλκανικών Πόλεων Β40 με διοργανωτή τον Δήμο Αθηναίων

O Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος προσκλήθηκε και εκπροσωπεί την πόλη του Παλαιού Φαλήρου στη Διεθνή Σύνοδο Δημάρχων Βαλκανικών Πόλεων Β40, η οποία πραγματοποιείται το τρέχον τριήμερο (22-24/1) στην Αθήνα, με την πρωτοβουλία και τον συντονισμό του Δήμου Αθηναίων και του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη.

Το Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων Β40 αποτελεί ιδρυτικό δημιούργημα σπουδαίων, ιστορικών Βαλκανικών πόλεων, με βασικό σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των κατοίκων της Βαλκανικής χερσονήσου.

Οι Δήμοι που έχουν συνυπογράψει  την ιδρυτική διακήρυξη δεσμεύονται μεταξύ άλλων για πλαίσιο συνεργασίας πάνω στους τομείς:

  • Της οικονομίας
  • Του πολιτισμού
  • Της καινοτομίας,
  • Της βιωσιμότητας
  • Της αλληλεγγύης

Καθώς και για την χάραξη νέων τομέων συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην ενδυνάμωση των τοπικών δημοκρατιών και των καλών σχέσεων γειτνίασης στην περιοχή.

Στην Σύνοδο του Δικτύου στην Αθήνα, όπου η πόλη των Αθηνών αναλαμβάνει την προεδρία του Δικτύου, συμμετέχουν 73 πόλεις από 10 χώρες και αποτελεί ιδιαίτερη διάκριση για τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου η τιμητική συμμετοχή του σε αυτό.

Καθώς μετά την Ίδρυση του Δικτύου Πόλεων Ελλάδας και Ισραήλ «Για τον Πολιτισμό και την Υγεία» στην πόλη μας, αλλά και την επίσημη ένταξη του Παλαιού Φαλήρου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγιών Πόλεων έρχεται να πιστοποιήσει και να επιβραβεύσει με τον καλύτερο τρόπο, την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για μια πόλη που θα συμμετέχει με επιδραστικό και ουσιώδη τρόπο και λόγο, στα διεθνή forum και στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων ότι : «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρισκόμαστε εδώ και που τα Βαλκάνια είναι ενωμένα. Γιατί τα Βαλκάνια υπήρξαν πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης και τώρα θα είναι η πυριτιδαποθήκη της αλληλεγγύης και της προσφοράς». Και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε όλοι οι παραλιακοί Δήμοι αυτή την προσπάθεια γιατί ουσιαστικά συνεχίζει μια τροχιά ανάπτυξης και προόδου που πρέπει να υπάρχει στα Βαλκάνια.

Εμείς σαν Δήμος τα τελευταία χρόνια ακολουθούμε ως μονόδρομο τις συνεργασίες. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Δεν μπορούμε να μην συνεργασθούμε».

Ενώ απευθυνόμενος  στους συνάδελφους του, Δημάρχους από την Ελλάδα και την Βαλκανική τόνισε:«Να γίνουμε φίλοι μεταξύ μας. Να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον, να μιλήσουμε λιγότερο πολιτικά και περισσότερο πρακτικά».

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας                                                                                         Παλαιό Φάληρο, 23/1/2023