«Μικρασιατική Μνήμη» στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου

Η ιστορία,οι παραδόσεις, τα βιώματα και οι μνήμες των προσφύγων της Μικράς Ασίας ζωντάνεψαν και αναδείχθηκαν, μέσα από κειμήλια, μαρτυρίες, βιβλία και φωτογραφικό υλικό, που παρουσιάστηκαν στον Πολυχώρο του Παλαιού Φαλήρου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Μικρασιατική Μνήμη».

Κατά την διάρκεια του τριημέρου 13 έως 15 Ιανουαρίου, ο Σύλλογος Φίλων «Σωτήρης Περάκης» με το συλλεκτικό υλικό που έχει στην διάθεση του από την συλλογή του Σωτήρη Περάκη, διοργάνωσε και παρουσίασε την φωτογραφική έκθεση – τιμή στους Μικρασιάτες και εν γένει στον προσφυγικό ελληνισμό.

Η τριήμερη φωτογραφική έκθεση ξεκίνησε με λαμπρή εκδήλωση όπου, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, ο Σύλλογος Φίλων «Σωτήρης Περάκης», οι « Εναλλακτικές Εκδόσεις»,ο ιστορικός ερευνητής Ιωάννης Κιουλέκας και ο συγγραφέας Γιώργος  Καραμπελιάς μίλησαν για το θέμα της έκθεσης ενώ παρουσιάσθηκε και το βιβλίο «Παλαιά Φώκαια της Μ. Ασίας».

Ακολούθησε, η Αναστασία Μιχαλοπούλου-Βογιατζή η οποία ερμήνεψε μικρασιατικά τραγούδια και παραδοσιακή μουσική από τις αλησμόνητες πατρίδες, «ταξιδεύοντας» το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση, με στίχους και μουσικές που φτιάχτηκαν από τους Έλληνες της Ρωμιοσύνης.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην μακρόχρονη παρουσία του Ελληνισμού της Ανατολής ο οποίος «αποτέλεσε το λίκνο της ελληνικής φιλοσοφίας, των επιστημών, των τεχνών και της Ορθοδοξίας» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και στην συμβολή  των Μικρασιατών που έφτασαν στην Ελλάδα «στην οικονομική ανάπτυξη, στον πολιτισμό, την επιστήμη, στην τέχνη αλλά και στην γενικότερη προκοπή και πρόοδο της χώρας».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Νότιου Τομέα Β3 Βασίλης Σπανάκης καθώς και Αντιδήμαρχοι & Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας                                                                              Παλαιό Φάληρο, 20/1/2023