Η Δράση ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ στις καλές πρακτικές που προτείνονται για τους Δήμους από την ένωση ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ

image_pdfimage_print

Η Δράση ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ

 στις καλές πρακτικές που προτείνονται

για τους Δήμους από την ένωση ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ

 

Η δράση «ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ» του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, κατέκτησε μια σημαντική διάκριση, καθώς συμπεριελήφθη στην πρωτοβουλία ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ, της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ.

Η πρωτοβουλία ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ της Ένωσης ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ αποτελεί σημαντικό και καταξιωμένο βήμα προβολής και ενημέρωσης καλών πρακτικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες έχουν εφαρμοσθεί και λειτουργήσει με επιτυχία και οι οποίες προτείνονται προς εφαρμογή από τους Δήμους όλης της χώρας.

Η δράση «ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ» του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, υλοποιείται στο πλαίσιο της αισθητικής αναβάθμισης και διακόσμησης του δημόσιου χώρου, από ομάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών αλλά και εθελοντών, μεταμορφώνοντας αισθητικά και διακοσμώντας  ΚΑΦΑΟ  του ΟΤΕ , σχολικές αυλές και μεγάλες ανοικτές επιφάνειες της πόλης.

Η παρέμβαση προσδίδει πολιτισμό και οπτικό κάλλος με απεικόνιση  πορτρέτων  διαφόρων  προσωπικοτήτων όπως η Κάλλας και ο Χέντριξ αλλά και η Φρίντα Κάλο, ο Αντετοκούνμπο, ο Βέγγος, ο Τσάπλιν, ο Γκάλης και ο Βαμβακάρης.

Επίσης με τοπία από τα Άγραφα και τη Σαντορίνη ή και την ίδια τη φαληριώτικη παραλία, την εκκλησία της  Αγίας Σοφίας αλλά και ήρωες  κόμικς, στιγμές τοπικής ιστορίας, θέματα της pop και ethnic  κουλτούρας και εικόνες που αποτυπώνουν θέματα της επικαιρότητας (όπως ο Covid-19, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ).

Παράλληλα και με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική  Επανάσταση, η δράση επεκτάθηκε στην απεικόνιση και φιλοτέχνηση τοιχογραφιών με μορφές και γεγονότα  της Ελληνικής Επανάστασης , δράση που έτυχε της θερμής αποδοχής της τοπικής κοινωνίας και προβλήθηκε ευρέως.

Η εθελοντική ομάδα, που συμμετέχει και στηρίζει την προσπάθεια, περιλαμβάνει στους κόλπους της εικαστικούς κάθε ηλικίας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες  ζωγράφους, αγιογράφους και street artists, οι οποίοι δημιουργούν με μοναδικό τους κίνητρο την αγάπη για το Παλαιό Φάληρο.

Η όλη δράση, υπό την φροντίδα και τον συντονισμό  του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου και την επίβλεψη του Δημοτικού Συμβούλου Δημήτρη Μητρέλλου, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και η επιλογή των θεμάτων γίνεται με συνεργασία της ομάδας «Χρώματα και Όνειρα» και των εικαστικών που πρόκειται να ζωγραφίσουν.

Την δράση στηρίζουν καταστήματα και επιχειρήσεις της πόλης, εργοστάσια χρωμάτων και εργαλείων βαφής ενώ θα πρέπει να τονισθεί  ότι το όλο εγχείρημα δεν επιβάρυνε καθόλου τον φορολογούμενο δημότη, αφού ακόμα και οι καλλιτέχνες εργάζονται σε εθελοντικό πλαίσιο.

 

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ, 27/5/2021