Επιμνημόσυνη δέηση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

image_pdfimage_print

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου, παρουσία του Βουλευτή Νοτίου Τομέα & τέως Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, του Πρόεδρου της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών καθηγητή Νικολάου Ουζούνογλου, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων των Κωνσταντινουπολιτών στην Αθήνα, εκπροσώπων Δημοτικών Παρατάξεων, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων,  πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Δήμο Παλαιού Φαλήρου, επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, στον ανδριάντα του, που κοσμεί τη παραλία της πόλης.

Η τελετή που γίνεται πλέον κάθε τέτοια μέρα, αποτελεί την ελάχιστη τιμή και οφειλή, στο ξεχωριστό για τον Ελληνισμό γεγονός της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και στους Κωνσταντινουπολίτες του Παλαιού Φαλήρου και όλης της Αττικής, για την πολυετή τους παρουσία και προσφορά  στην Ελληνική Κοινωνία.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος ιδιαίτερα συγκινημένος καθώς ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από τον Πόντο αλλά και η σύζυγος του κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη, στην ομιλία του τόνισε ότι:

«Στον αδριάντα του τελευταίου Αυτοκράτορα που κοσμεί την παραλία του Παλαιού Φαλήρου, τελέσαμε σήμερα την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τους υπερασπιστές της Βασιλίδας των Πόλεων.

Αυτή την ξεχωριστή ημέρα, το Παλαιό Φάληρο τιμά την Βασιλεύουσα και το Βυζάντιο, με τον τρόπο που αρμόζει στην συνεισφορά της σημαντικής αυτής ιστορικής περιόδου στον Ελληνισμό.

Σας βεβαιώνω ότι η Δημοτική μας Αρχή δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ και θα τιμάει πάντα την μνήμη τους.

Αυτό το μνημείο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου εδώ, στην καρδιά του Π. Φαλήρου, θα υπενθυμίζει πάντα στους δημότες μας αλλά και στους επισκέπτες μας, την σημερινή σημαντική ημέρα για τον Ελληνισμό, αλλά και την παράδοση και την ιστορία των Ελλήνων της Πόλης.

Αποτελεί εθνική υποχρέωση όλων μας αλλά και εχέγγυο για μια Πατρίδα με αντάξιο μέλλον, η θυσία και η αυταπάρνηση  του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των υπερασπιστών της Πόλης του 1453, να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αξία και προβολή.

Αυτό πιστεύουμε ως Δημοτική Αρχή και αυτό πράττουμε με συνέπεια.»

Μετά το πέρας της δέησης ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στην σεμνή τελετή συμμετείχαν εκπρόσωποι των:

 • ΑΣ ΠΕΡΑ κα Βίκυ Χριστοφορίδου
 • ΑΟ ΤΑΤΑΥΛΑ κος Θωμάς Αρβανιτίδης & κα Μαίρη Ανανιάδου
 • ΣΕΒΑΣΚ κος Στέλιος Ναρλίδης
 • ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΒΟΣΣΠΟΡΟΥ Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ κος Αντώνιος Αναστασίου
 • ΡΩΜΗΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ κα Ελισάβετ Χαριτωνίδου Κόβη & κα Νέλλη Εθνοπούλου & κα Άννα Κουλαξίζογλου
 • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΑΤΑΟΥΛΩΝ κος Γιάννης Τριανταφυλλίδης
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΙΤΩΝ κος Θωμάς Κουντερ & Αθανάσιος Δράκος
 • ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΗΣΟΥ ΧΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ κος Περικλής Πασχαλίδης & κα Θεοδώρα Ορφανίδου
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ,ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ,ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΑΛΑΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ κα Θεοδώρα Φωτογιαννοπούλου & κα Ντόρα Μαυρακάκη
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΠΠΙΔΩΝ κα Αικατερίνη Μπάχλα – Πετρακίδη
 • Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ κος Στάθης Αρβανίτης
 • Εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ κος Γρηγόρης Κεσίσογλου