Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για Πρόληψη της Οστεοπόρωσης για δεκάδες γυναίκες και άνδρες στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου

image_pdfimage_print

O Δήμος Παλαιού Φαλήρου στα πλαίσια εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας, διοργάνωσε δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης στους Δημότες μας.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και εξετάστηκαν συνολικά 196 άτομα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, 89 από αυτές διαγνώστηκαν με οστεοπενία και 8 με οστεοπόρωση.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο οποίος υποβλήθηκε και ο ίδιος στην συγκεκριμένη εξέταση, στέλνοντας το μήνυμα της αξίας της πρόληψης και της αγωγής υγείας, ευχαρίστησε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Υγείας & Πρόνοιας Γιάννη Αρκουμάνη, καθώς και το προσωπικό των Δημοτικών Ιατρείων για την υποστήριξη της προσπάθειας.

«Η υλοποίηση του Προγράμματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας σημείωσε και φέτος επιτυχία, με τους Δημότες μας να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά. Αγκάλιασαν με ενθουσιασμό και μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα,  αφού μέσω αυτού, τους προσφέρθηκε μια σημαντική και συγχρόνως δωρεάν εξέταση στα πλαίσια του προληπτικού προγραμματισμού τους για την οστεοπόρωση. Θέλω να επισημάνω την άριστη συνεργασία που είχαμε και πάλι με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στα στελέχη του για το δημιουργικό του έργο» τόνισε ο Δήμαρχος της πόλης μας μετά την ολοκλήρωση της δράσης.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Με δράσεις, όπως η συγκεκριμένη το Δίκτυο συμβάλλει στη προάσπιση της υγείας των πολιτών. Η οστεοπόρωση μας αφορά όλους. Δεν προκαλεί συμπτώματα και για αυτό συνήθως διαγιγνώσκεται  σε προχωρημένο στάδιο που οδηγεί σε κατάγματα. Με σύμμαχο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα σε συνεργασία με το Δήμο Παλαιού Φαλήρου, αναδεικνύεται η σημασία της πρόληψης της υγείας. Η προσέλευση των δημοτών ήταν μεγάλη και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως και μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε το έργο μας, μέσα από τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου».

Η οστεοπόρωση από την πλευρά της συμπτωματολογίας, είναι συνήθως αθόρυβη, ιδίως στα αρχικά στάδια της. Αυτό έχει σαν συνέπεια την καθυστερημένη διάγνωση. Υπό αυτή την προϋπόθεση, πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα προτού εκδηλωθούν συμπτώματα και για τον λόγο αυτό η πρόληψη της είναι πολύ σημαντική.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου ως μέλος του ΕΔΔΥΠΠΥ, εκτιμώντας την εξαιρετική συμβολή του Δικτύου σε θέματα δημόσιας υγείας των πολιτών, προσπαθεί να υλοποιεί όσον τον δυνατόν περισσότερα από τα προγράμματα του ΕΔΔΥΠΠΥ και να συμβάλει στην διάδοση της βασικής ιδέας του Δικτύου, για την προαγωγή και την πρόληψη της Δημόσιας Υγείας.

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ 8/6/2022