Δήμος Παλαιού Φαλήρου, ΕΔΔΥΠΠΥ & ΕΔΟΚ: Επιμορφωτικά σεμινάρια Α’ Βοηθειών – Ναυαγοσωστικής με μεγάλη συμμετοχή πολιτών

image_pdfimage_print

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και τους Διασώστες της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων Ε.Δ.Ο.Κ. διοργάνωσε το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, δύο χρήσιμα, επιμορφωτικά Σεμινάρια Α’ Βοηθειών και Ναυαγοσωστικής.

Στη διάρκεια και των δύο σεμιναρίων, με τη χρήση των κατάλληλων εκπαιδευτικών μέσων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ορισμένες από τις βασικές αρχές της σωστής και ποιοτικής καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και της ναυαγοσωστικής πρακτικής ενώ πλέον είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να χειριστούν σημαντικά έκτακτα περιστατικά.

«Η γνώση σώζει ζωές» ήταν ο τίτλος του Σεμιναρίου Α’ Βοηθειών που φιλοξενήθηκε στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Π. Φαλήρου. Οι συμμετέχοντες στη δράση, εκπαιδεύτηκαν στις βασικές Α Βοήθειες και στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), καθώς έλαβαν και τη σχετική βεβαίωση παρακολούθησης. H εκπαίδευση έτυχε  ιδιαίτερης αποδοχής από τους δημότες. Ιδιαίτερα μεγάλη ικανοποίηση προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών πολιτών για ανάλογη εκπαίδευση στο μέλλον, όσο και η ευαισθητοποίησή τους στην εθελοντική και κοινωνική προσφορά.

 

Χάρις στο σεμινάριο «Γνωριμία με τη Ναυαγοσωστική», που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Π. Φαλήρου, στις εγκαταστάσεις του Π.Ο.Α.Κ.Ε, οι συμμετέχοντες στη δράση, εκπαιδεύτηκαν στις βασικές  έννοιες της Ναυαγοσωστικής. Διδάχτηκαν τρόπους εισόδου στο υγρό στοιχείο, δηλαδή είσοδο από θάλασσα, πισίνα και άλλα, τρόπους προσέγγισης θύματος με διασωστικό κολύμπι, λαβές για ανάσυρση του θύματος, τρόπους μεταφορά του θύματος, έξοδο από το υγρό στοιχείο και τέλος έλαβαν εκπαίδευση στη παροχή Α’ Βοηθειών. Στους συμμετέχοντες δόθηκε Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, τόνισε μέσα από τον χαιρετισμό του τα εξής:

«Μαζί με πολλούς συνδημότες μας, στο Παλαιό Φάληρο, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε, μέσω του προγράμματος εκπαίδευσης ‘Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση σε ενήλικες και παιδιά’, για τις βασικές αρχές Α’  Βοηθειών, για τις οποίες πάντοτε ευχόμαστε να είναι αχρείαστες, ωστόσο πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε ώστε να συμβάλλουμε, εάν απαιτηθεί, στη διάσωση ενός συνανθρώπου μας που θα βρεθεί αιφνίδια σε κίνδυνο.  Κάθε χρόνο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μέσω επίσημων στοιχείων, εξάλλου, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό στη χώρα μας και, κατά μέσον όρο, 10 από τα θύματα είναι παιδιά και έφηβοι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι σε κάθε θανατηφόρο πνιγμό, αντιστοιχούν 4 περιστατικά ανθρώπων που επιβίωσαν από πνιγμό με ή χωρίς σοβαρή βλάβη στην υγεία τους. Επομένως, τα ατυχήματα στο νερό, τόσο στη θάλασσα όσο και στην πισίνα, είναι δυστυχώς συχνά. Ως εκ τούτου, οι βασικές αρχές που πήραν οι πολίτες, παρακολουθώντας το σεμινάριο ναυαγοσωστικής που διοργανώσαμε, λαμβάνουν σοβαρές διαστάσεις και τους ευχαριστώ για την αθρόα προσέλευση και συμμετοχή τους. Σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ θα εξακολουθήσουμε να οργανώνουμε δράσεις με κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσημο. Ευχαριστώ τους διασώστες της Ε.Δ.Ο.Κ για τη συμβολή και κοινωνική προσφορά τους».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, δήλωσε:

«Η εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ έχει δώσει την ευκαιρία σε πολύ κόσμο μέχρι σήμερα να ενημερωθεί για να προλάβει μια τυχόν επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση. Είναι σπουδαίο μέσα από τέτοιες δράσεις να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται οι πολίτες και είναι ακόμα πιο σημαντική η ανταπόκριση των συνανθρώπων μας σε αυτά τα προγράμματα. Τέτοιες  πρωτοβουλίες πρέπει να επαναλαμβάνονται πολλές φορές, ώστε να γίνουν χρήστες τέτοιων σωτήριων περιστατικών όσο το δυνατόν  περισσότεροι συμπολίτες μας. Με ιδιαίτερη χαρά, θέλω να πω επίσης, εντάξαμε στο Δίκτυο μας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα-«Γνωριμία με τη Ναυαγοσωστική» σε συνεργασία με την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων ΕΔΟΚ. Το σεμινάριο έτυχε μεγάλης αποδοχής, καθώς το παρακολούθησε μεγάλος μέρος των πολιτών του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Είναι επιτακτική ανάγκη η απόκτηση βασικών γνώσεων με θεωρητικό και πρακτικό τρόπο. Ο σκοπός του Δικτύου είναι να παρακινήσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, προς την αποφυγή, αλλά και την αντιμετώπιση ατυχημάτων στο νερό».

Τα Σεμινάρια οργανώθηκαν από το ΚΕΠ Υγείας Παλαιού Φαλήρου, υπό τον συντονισμό του Αντιδημάρχου Υγείας και Πρόνοιας, Γιάννη Αρκουμάνη.

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ, 5/7/2022